GOSTOVANJA U ZAGREBU

Beogradsko dramsko pozorište u ZKM-u: Sezonu zatvaraju hvaljene predstave ‘Čitač‘ i ‘Demokracija‘

predstava 'Čitač'

 Dragana Udovičić
Nakon obje izvedbe u Zagrebačkom kazalištu mladih za publiku će biti organizirano i druženje s umjetnicima

Za kraj sezone u lipnju u Zagrebačkom kazalištu mladih najavljeno je gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta. U petak, 3. lipnja, na repertoaru je predstava "Čitač", dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernharda Schlinka u režiji Borisa Liješevića. Koprodukciju potpisuje BDP s Beo Art produkcijom Beograd.

Prisjetit ćete se, prema istoimenom književnom predlošku redatelj Stephen Daldry snimio je 2008. film "Žena kojoj sam čitao" s Kate Winslet, koja je za tu ulogu dobila Oscara. Hannu Schmitz u Liješevićevu "Čitaču" glumi Mirjana Karanović.

- Radnja se događa deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svjetskog rata, kad su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo - ističe redatelj Liješević.

U predstavi uz Mirjanu Karanović glume i Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić te Ivan Tomić. Nakon predstave u ZKM-u je za publiku organizirano druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave "Čitač" razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.

image

predstava 'Demokracija'

Dragana Udovičić

A u subotu, 4. lipnja, na repertoaru je "Demokracija" Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića i koprodukciji BDP s Novosadskim pozorištem/Ujvideki Szinhaz.

Prema riječima redatelja, predstava govori o "paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo (...). Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena".

U predstavi glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić. I nakon predstave "Demokracija" publika će se moći družiti s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave i ovaj put razgovarat će Srđan Sandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:54