NOVA GLAZBENA KOMEDIJA

ANJA ŠOVAGOVIĆ U PREDSTAVI O NAJGOROJ OPERNOJ PJEVAČICI NA SVIJETU 'Iako Florence falš pjeva, ipak pjeva, i to operu, što nije lako'

 

- Stvarni svijet je precijenjen. Život u oblacima mnogo je ugodniji - kaže Florence Foster Jenkis svojem suprugu St. Clairu i pijanistu Cosméu McMoonu.

Odjevena je u dugačku haljinu s volanima, vrlo je pompozna - ta, ipak je ona slavna pjevačka zvijezda, premda o pjevanju zapravo nema pojma. Svi koji je okružuju njeni su obožavatelji, koji je podupiru u ostvarenju snova. Oni stoje uz nju u koncertu u Carnegie Hallu, što je bio vrhunac njene karijere, kao i za vrijeme snimanja ploče. Sve to dio je nove glazbene komedije “Famozna”, koju će 25. siječnja premijerno izvesti Glumačka družina Histrion u Zagrebu.

Šest glumaca

Predstava traje sat i pol i u njoj sudjeluje šest glumaca. Po tekstu Petera Quiltera na scenu ju je postavio Krešimir Dolenčić, a glume Anja Šovagović Despot kao Florence, Zoran Gogić tumači ulogu njenog muža St. Claira, sopranistica Ivana Lazar je sluškinja Maria, Fabijan Komljenović sramežljivi pijanist Cosme, Vanja Matujec je Florencina najbolja prijateljica Dorothy, a Marija Sekelez kritičarka Johnson. Koreografiju potpisuje Ljiljana Gvozdenović.

Uloga sluškinje

Svi oni na scenu prenose djelić stvarnosti - priča je, naime, smještena u New York 40-ih godina, gdje je zaista živjela i djelovala osebujna sopranistica Florence Foster Jenkins. Žena je to koja je bila slavna upravo zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti. Kao bogata nasljednica imala je novac koji joj je omogućio pjevačku karijeru u Philadelphiji. Nije imala smisla za ritam i intonaciju, ali publika ju je voljela zbog toga što je bila zabavna na sceni. Postala je istaknuta glazbena figura u New Yorku tijekom 1920-ih, 1930-ih i 1940-ih godina. O njenom životu je 2016. godine snimljen film “Neslavno slavna Florence”, u kojem je Meryl Streep tumačila glavnu ulogu, zaradivši nominaciju za Oscara.

- Meni je, među ostalim, bilo fora što je tekst pisan po nečijem stvarnom životu. Publika se zapravo uvijek poistovjećivala s nekim tko je iskren. Da je danas živa, Florence bi bila sudionica super talent showa i postala bi slavna. No, vremena su ipak drukčija: danas živimo po principu da čovjek mora biti mlad, savršen i uspješan u svemu što radi, inače ništa ne vrijedi, što je posve suprotno od toga što ona jest - kaže Krešimir Dolenčić, koji je ovu predstavu već postavio prije godinu dana u Mariboru, a reakcija publike bila je izvrsna. Zbog toga ni ne sumnja da će predstava dobro proći i u Zagrebu.

- Doduše, intervenirao u originalni tekst. Ubacili smo neke stvari kojih tamo nije bilo - primjerice, ulogu sluškinje tumači fantastična Ivana Lazar, pa smo joj dali dio u kojem pjeva, da pokažemo njen glas - kaže Dolenčić.

Klavirska pratnja

Predstava svakako ima što ponuditi. Premda je priča u srži tužna - žena koja ne zna pjevati trsi se da pjeva - ima u njoj humora, ali i važnih životnih pouka. Jedna je ta da je stvarni svijet precijenjen, a druga da čovjek, ako zaista nešto voli i želi, to može i ostvariti. U predstavi se, kako se i moglo očekivati, dosta pjeva - Florence grozno, a sluškinja Maria dobro. Kostimi su u skladu s duhom vremena, čujemo charleston, pleše se, pije... Puno je zanimljivih sitnica - primjerice, dok uštimava klavir prije nego prvi put zasvira za Florence, Cosme odsvira dio “Labuda”, Camille Saint-Saënsa. Taj je dio najpoznatiji po baletnoj izvedbi, a u žargonu se naziva “Smrt labuda”. Baš kao što labud u izvedbi balerine na te note umire, tako na kraju završava i Florence.

- Moja je uloga bila tehnički zahtjevna i teška, moram to priznati. Premda Florence falš pjeva, ona ipak pjeva, i to operu, što uopće nije lako. Ta tehnika zapravo je u srazu s glumačkom impostacijom glasa, no uživam u ovoj ulozi. Bilo je, najprije, beskrajno zabavno raditi na ovoj predstavi i na kreiranju role koja je nešto drugačija od onih koje inače radim - kaže Šovagović Despot koja priznaje kako ovakve uloge radi kada predstave režira Dolenčić.

Njena klavirska pratnja tijekom predstave je siromašni pijanist Cosme, kojeg tumači Fabijan Komljenović. Mladom pijanistu ovo je najveći glumački zalogaj do sada, a dio predstave postao je nakon što je prošao audiciju. Tražilo se nekoga tko dobro svira, a pošto je zaljubljen u kazalište, odlučio se okušati.

- Priča mi je fantastična i to je jedan od razloga zašto sam došao na audiciju. Cosmo je jako drag: on je vrlo poslušan, a u predstavi se vidi kako je siromašan i koliko ga iznenađuje činjenica da žena za koju radi zapravo ne zna pjevati. No, s vremenom ga osvoji Florence i uz nju ostaje do kraja - pojašnjava Komljenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:22