SPEKTAKL U LISINSKOM

Zagrebačka filharmonija svirala uz visokonaponsku Teslinu zavojnicu koja je "sudjelovala" svojim prodornim zvukom

Zagrebačka filharmonija na koncertu ”Tesla valovi” izvela je tri praizvedbe suvremenih autora posvećene Nikoli Tesli

 Lucija Očko/Cropix
Povod je bio 80. obljetnica smrti izumitelja koji je volio glazbu pa su ga se glazbenici s njom i prisjetili

U Off ciklusu Zagrebačke filharmonije ovoga petka predstavljene su čak tri praizvedbe suvremenih autora Frana Đurovića, Dubravka Palanovića i Marina Rabadana posvećene Nikoli Tesli. Povod je bio 80. obljetnica smrti našeg izumitelja koji je volio glazbu pa su ga se glazbenici s njom i prisjetili koristeći se u svojim novim radovima i Teslinom zavojnicom kao izvorom sudjelujućeg prodornoga zvuka. Bilo je zanimljivo, slikovito, povremeno bučno, premda ne svima i jasno o čemu se radi jer o visokonaponskoj Teslinoj zavojnici u programskoj knjižici nije bilo ni riječi.

Neke od etapa Teslina života redateljica Petra Radin (ne zna se tko je autor projekta?) osmislila je povezane glazbom koju je on očito volio kao i novim glazbenim inspiracijama naših autora na Teslinom valovima, kako je projekt nazvan. Uz Zagrebačku filharmoniju i Dawida Runtza sudjelovao je i Hrvatski vokalni ansambl Sveti Blaž i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Degenija" iz Gospića, i dakako mnogima nepoznata zavojnica koju je za Tehnički muzej kreirao Ivan Kožar, a u ovom projektu oblikovao svjetlom Saša Mondecar.

image

Zagrebačka filharmonija uz dirigenta Dawida Runtza na koncertu "Tesla valovi"

Lucija Očko/Cropix

Meni je cijeli događaj mjestimice djelovao malo odveć patetično premda je ideja s glazbom kao poveznicom života i Tesline smrti dobra i inspirativna. Osobito za naše suvremene skladatelje koji su na razne načine evocirali Teslu, često uz zvuk njegove zavojnice: Palanović u dojmljivom meditativnom triptihu "Tesla", Rabadan u intimističkom prizoru "Let jedne ljubavi" posvećen Teslinoj golubici a Frano Đurović u trostavačnim dramatičnim "Teslinim frekvencijama" sa središnjim stavkom "Hvala ti, majko moja" koji je pjevan a cappella na klapski način, a koji je kao i cijela video projekcija Filipa Bašića donekle banalizirao projekt.

image

Uz Zagrebačku filharmoniju sudjelovao je i Hrvatski vokalni ansambl Sveti Blaž i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Degenija" iz Gospića

Lucija Očko/Cropix

Zanimljivo je bilo čuti Tesline preference klasične glazbe, Bachovu Tokatu i fugu u d-molu u orkestraciji Leopolda Stokowskog i Schubertovu popijevku "Vilinski kralj" u orkestraciji M. Rabadana koji je aranžirao i Schubertovu Ave Mariju pjevanu na Teslinom sprovodu, te skladbu "Central park in the Dark" američkog autora Charlesa Ivesa iz vremena Teslina života u New Yorku.

Sve u svemu zahtjevan projekt i dobro osmišljen prinos glazbenim razmišljanjima o našem genijalnom izumitelju. Publici se svidjelo.

image

Zagrebačka filharmonija, koncert "Tesla valovi"

Lucija Očko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:37