SVEČANI JUBILEJ

Zagrebačka filharmonija slavi 150. godišnjicu koncertom u HNK koji će se prenositi na HTV-u

Proba Zagrebačke filharmonije u novoizgrađenoj dvorani ”Vatroslav Lisinski” 1973. godine
 Fundus Mgz-a
Koncert nije slučajno 25. veljače: na taj datum, 1871. godine, pod ravnanjem Ivana pl. Zajca, održan je prvi koncert Filharmonije

Zagrebačka filharmonija svečano obilježava 150. obljetnicu postojanja 25. veljače 2021. godine u 20:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu, s direktnim prijenosom na Hrvatskoj radioteleviziji.

Točno na taj dan prije 150. godina, 1871. godine, pod ravnanjem Ivana pl. Zajca održao se prvi koncert Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom narodnom kazalištu, tada gornjogradskom. U to vrijeme su se, uz sudjelovanje Hrvatskog glazbenog zavoda, održavale predstave i koncerti. Danas je dom Zagrebačke filharmonije koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, čije je svečano otvorenje 1973. godine započelo upravo koncertom Zagrebačke filharmonije, za koju je taj hram kulture i izgrađen.

Evo nas u 2021. godini, poručuju iz Zagrebačke filharmonije, na isti datum, i opet u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali nakon 150 godina ovaj renomirani orkestar muzicira pred praznom dvoranom, za publiku pred ekranima. Unatoč svemu i iz poštovanja prema umjetnosti kao takvoj - hrani koja je jednako egzistencijalna kao i ona prava, svečani koncert obljetnice se održava. Bit će to dan posvećen orkestru i svim umjetnicima koji su kroz povijest obogatili Zagrebačku filharmoniju.

image
Dirigentski štapići Ivana pl. Zajca
Fundus Mgz-a

Vizual obljetničke sezone su ruke koje sviraju, kao zahvala i svojevrsni hommage svim glazbenicima koji su satkali orkestar kroz povijest, svim zvijezdama Zagrebačke filharmonije, jer upravo svaki pojedinac, umjetnik, u zajedničkom stvaranju postiže puninu orkestralnog muziciranja. Ova izazovna sezona posvećena je umjetnosti koja uvijek mora pronaći put do publike, što je ovaj orkestar i dokazao – unatoč zaključanim kulturnim ustanovama zbog pandemije i potresa, koncerti su se održavali u parkovima, industrijskim dvoranama, galerijama, vojnim objektima i drugim koncertnim prostorima.

Publiku su grlili onako kako najbolje znaju, glazbom, što postaje i njihov glavni slogan: GRLIMO VAS GLAZBOM postao je vjetar u leđa jednoj od rijetkih kulturnih ustanova, orkestru Zagrebačke filharmonije koji nije stao ni u najtežim trenutcima. Prošli su ratove, potrese, uspone i padove, radost i tugu, polet i strahove, ali nastavili su svirati. Nerijetko su se naklanjali praznim stolcima, mijenjali i prilagođavali programe uvjetima, i to su izveli ponosno i dostojanstveno – u zanosu stvaranja kao jedinog uvjeta postojanja. Jer kako je Nietzsche rekao: „Bez glazbe život bi bio zabluda!“. Publika je to prepoznala.

Uz generacije vrhunskih umjetnika Zagrebačke filharmonije, kroz povijest su ostavili traga i umjetnički voditelji i šefovi dirigenti od Ivana pl. Zajca, Krešimira Baranovića, Milana Sachsa i Friedricha Zauna, preko Lovre pl. Matačića, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Pavela Kogana, do Kazushija Onoa, Alexandra Rahbarija, Vjekoslava Šuteja, Dmitrija Kitajenka, Davida Danzmayra. Novoizabrani šef dirigent je mladi Dawid Runtz, Poljak, koji će i ravnati obljetničkim koncertom, inspiriran bogatom poviješću hrvatske kulturne scene, čemu svjedoči sačuvani dirigentski štapić s prvog koncerta davne 1871. godine.

Gdje će biti za sto pedeset godina, ne znaju ni sami, ali vjeruju da je glazba svevremenska i da unatoč svemu ima snagu opstanka i ova godina svjedoči upravo tome. Neka nam 150 godina bude inspiracija za novih beskonačno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 20:49