OSVOJILA ŠEST GRAMMYJA

VIDEO, FOTO Adele 'pomela' konkurenciju i zaplakala od sreće: Ova mi je godina promijenila život!

 AFP PHOTO Robyn BECK
Mlada 23-godišnja pjevačica osvojila je 'gramofone' i u najvažnijim kategorijama - za album godine, singl godine te pjesmu godine

Popularna britanska pjevačica Adele potpuno je dominirala sinoćnjom 54. dodjelom Grammyja na kojoj je od šest nominacija osvojila svih šest nagrada. Mlada 23-godišnja pjevačica osvojila je 'gramofone' i u najvažnijim kategorijama - za album godine, singl godine te pjesmu godine.

Iako je svečana dodjela Grammyja prošla u jednakom raskošu i slavlju kao i prošlih godina, cijala je večer ipak ostala u sjeni iznenadne smrti pjevačke dive Whitney Houston.

Na samom početku održana je kratka molitva za pjevačicu koju je vodio reper LL Cool J, a kasnije su se okupljeni ponovo podsjetili na Whitney kada je Jennifer Hudson otpjevala jedan od njezinih najvećih hitova - I Will Always Love You.

Adelin album '21' dobio je titulu albuma godine, ali i najboljim vokalnim pop albumom dok je pjesma 'Rolling In The Deep' nagrađena Grammyjima za singl godine, pjesma godine i najbolji kratki glazbeni spot. Pjesma 'Someone Like You' nagrađena je za najbolju pop izvedbu.

Osvajanjem šest nagrada Adele je stala uz sam bok Beyonce kao pjevačice s najviše osvojenih nagrada u jednoj večeri. Osim toga, Adele je na Grammyjima održala i prvi nastup uživo nakon operacije glasnica krajem prošle godine.

Glazbena priznanja vidno su pogodila Adele koja je prilikom preuzimanja nagrade za album godine i zaplakala. Nagrađen je i Adelin producent Paul Epworth koji je dobio Grammy za singl godine 'Rolling In The Deep', album godine '21' te producenta godine.

Velik broj Grammyja osvojili su i Foo Fightersi. Bili su nominirani u sedam kategorija, a kući su ponijeli pet kipića. njihov je album 'Wasting Light' nagrađen u kategoriji najboljeg rock albuma, a pjesma 'Walk' proglašena je najboljom rock izvedbom.

Popularni reper Kanye West osvojio je četiri nagrade među kojima su najvažnije ona za najbolji rap album 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' te za najbolju rap izvedbu 'Otis' koju je snimio zajedno s Jay-Z-jem. Najboljim debitantem proglašen je indie folk bend Bon Iver.

Osim nenadane smrti pjevačice Whitney Houston okupljeni na svečanoj dodjeli Grammyja podsjetili su se na još jednu glazbenu legendu koja nas je napustila prerano - Amy Winehouse. Naime, posthumno je nagrađena Grammyjem za duet s Tonyjem Bennettom 'Body and Soul'. Nagradu su primili njezini roditelji.

Pjesma se nalazi na Bennettovom albumu 'Dueti II' koji je sinoć nagrađen u kategoriji za najbolji tradicionalni vokalni pop album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:43