UŽIVO IZ HNK

Večeras u Operi nacionalnog teatra kolaža arija, bućkuriš s operama i popijevkama

Ljubomir Puskaric, bariton, prvak Opere HNK Zagreb i bivsi sportski novinar.
 
 Bruno Konjevic/Cropix
Na koncertu sudjeluju bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Ivana Lazar i mezzosopranistica Sofia Ameli Gojić

Opera zagrebačkog HNK počela je izvoditi manje solističke gala koncerte uz klavirsku pratnju, sve zbog epidemioloških mjera koje I dalje brane složene glazbeno-scenske forme na sceni, pa će tako 9. veljače u 20,00 sati u foyer HNK biti koncert bez publike kojeg će svi moći poslušati I pogledati zahvaljujući prijenosu na službene stranice kazališta.

Na koncertu sudjeluju renomirani prvaci i solisti Opere bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Ivana Lazar i mezzosopranistica Sofia Ameli Gojić, a na programu je Kolaž arija. Da ne kažemo bućkuriš i gemišt, budući da će uz arije 19. stoljeća i Gotovčevu iz 20. stoljeća, tu biti I popijevki. Što bi se reklo, "romantizam s mineralnom", uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića.

Mezzosopranistica Sofia Ameli Gojić izvest će ariju Dalile “Mon coeur s'ouvre à ta voix” iz opere “Samson I Dalila” francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa. Ovaj kompozitor romantizma bio je u karijeri I orguljaš i pedagog, a njegov učenik bio je Gabriel Faure, skladatelj nepojmljivo lijepe kompozicije “Pavane”, koju je Faure 1887. godine posvetio grofici Élisabeth Greffulhe. Faureov je, pak učenik bio Maurice Ravel, skladatelj “Bolera”.

Iz razdoblja romantizma na programu su i Verdi I Wagner, pa će mezzosopranistica Gojić još izvesti ariju Fricke “So ist es denn aus “ iz Wangerove “Walkure”. Najcjenjeniji Nikola Šubić Zrinjski u zemlji, Ljubomir Puškarić, pjevat će Rigolettovu ariju “Cortigiani, vil razza dannata”, dok će Ivana Lazar pjevati iz “Rigoletta” ariju Gilde “Caro nome che il mio cor”. Njih dvoje izvest će I duet Gilde i Rigoletta “Tutte le feste al tempio”.Nakon toga isti će se majstori pjevači primiti solo-popjevki hrvatskog skladatelja I dirigenta Krešimira Baranovića (Šibenik,1894 — Beograd, 1975.) kao što su “Crn-bel” i “Kum Martin” koje su nastale na stihove Frana Galovića.

Za kraj mezzopranistica Gojić izvest će ariju Mile “Oda zemlji” iz opere “Mila Gojsalića” Jakova Gotovca, jedne od tri hrvatske junačke opere, uz “Porina” Vatroslava Lisinkog I “Nikolu Šubića Zrinjskog” Ivana pl. Zajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:48