GABRIELE COEN

Večeras u Močvari pogledajte nastup jednog od najboljih talijanskih džezista

Gabriele Coen Quintet

 Gabriele Coen Quintet
Moderno, ali čvrsto ukorijenjeno u povijesti, Gabriele Coen Quintet svira sa strašću, integritetom i besprijekornim muziciranjem

Skladatelj, saksofonist i klarinetist Gabriele Coen jedan je od najpoznatijih talijanskih jazz glazbenika, a svoj je rad posvetio spajanju jazza s klezmerom, tradicijskom židovskom glazbom koja potječe iz središnje i istočne Europe. Iako je Coen pohađao glazbene škole za klasičnu glazbu, a njegov otac Massimo bio je jedan od najcjenjenijih violinista svojeg vremena, Gabriele se u ranoj fazi svoje karijere okrenuo klezmeru i njegovom spajanju s jazzom. No, osim autorskog rada, Coen surađuje i s raznim drugim glazbenicima, među kojima je i Blixa Bargeld iz legendarnih Einstürzende Neubauten. Upravo je s Blixom i Tehom Teardom, Gabriele prije pet godina nastupao na koncertu prvo rasprodanom u Močvari, a zatim i u Pogonu Jedinstvo.

"Kombinirajući duboko znanje i iskreno poštivanje tradicije, s briljantnim smislom za dramu i maštu, Gabriele Coen stvara neke od najuzbudljivijih, najmaštovitijih novih židovskih skladbi današnjice. Jako moderno, ali čvrsto ukorijenjeno u povijesti, Gabriele Coen Quintet svira sa strašću, integritetom i besprijekornim muziciranjem", rekao je John Zorn o sastavu koji dolazi u Močvaru, a koji je Coen osnovao 2005. pod imenom Gabriele Coen Jewish Experience, a kasnije mu promijenio ime u jednostavni Gabriele Coen Quintet.

Kvintet, uz Coena, čine Francesco Poeti (električna gitara), Pietro Lussu (piano), Marco Loddo (kontrabas) i Luca Caponi (bubnjevi). U tom sastavu sviraju već neko vrijeme, a izdali su i album "Sephirot, Kabbalah In Music", na kojem je čujan i utjecaj tradicijske glazbe mediteranskih zemalja.

Koncert organiziraju Talijanski institut za kulturu, Jazz u Močvari i Vrelo zvuka, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:53