POZITIVNE REAKCIJE

Uskoro počinje spektakl na obali Kupe. Nastupe ovog petrinjskog DJ-a svi željno iščekuju

Petrinja Dance Event 53DE, 2023

 /Alen Klimenta
Petrinjski festival elektronske glazbe 29. lipnja okuplja značajna imena domaće i inozemne scene, a ulaz je besplatan

Petrinja Dance Event ili 53DE, festival elektronske glazbe treći će put žestokim ritmom oživjeti ovaj grad. Na fenomenalnoj lokaciji tik uz rijeku Kupu - ili preciznije u zelenilu gradskog kupališta, 29. lipnja fanovi će besplatno uživati u audio-vizualnom spektaklu koji ne zaostaje ni za jednim festivalom takvog tipa bilo gdje u svijetu. Štoviše, ovaj festival iz godine u godinu raste i privlači sve više posjetitelja, što je rezultat kvalitetnog programa, ali i podrške lokalne zajednice.

image

Petrinja Dance Event 53DE, 2023

/Alen Klimenta

- Za pokretanje Petrinja Dance Eventa zaslužna je nekolicina entuzijasta i ljubitelja elektroničke glazbe iz Petrinje i Amsterdama. I to uz punu podršku gradskih vlasti i Turističke zajednice. Prvi impuls za festival pojavio se iz potrebe za oživljavanjem kulturne i zabavne ponude u Petrinji nakon potresa, kao i iz želje da se zajedno s etabliranim izvođačima pruži prilika i lokalnim talentima -kaže Mario Vrbanac, jedan od začetnika projekta, koji s Darkom Vebleom čini amsterdamski dvojac Diskordia.

image

Dvojac Diskordia iz Amsterdama, Mario Vrbanac i Darko Veble

/Alen Klimenta/53de

Prošle godine jedan od gostiju bio je Petar Dundov, značajno ime domaće i inozemne scene. Ove godine festival predvodi također jedan od najboljih hrvatskih DJ-eva, Marijan Felver. I to govori o vrijednosti projekta.

- Reakcije struke na festival su vrlo pozitivne. Pohvale stižu od strane kolega DJ-eva, producenata i ljubitelja elektroničke glazbe, koji prepoznaju naš trud i kvalitetu u organizaciji događaja. Petar Dundov i Marijan Felver, dvojica najrespektabilnijih DJ-eva u Hrvatskoj, dodatno su podigli ugled festivala svojim sudjelovanjem, a njihova prisutnost je potvrda da smo na pravom putu - govori Vrbhanac.

image

DJ Marijan Felver

/Pr Planet Srijeda

Na ovogodišnjem izdanju 53DE, uz Diskordiu koja je rezident live act ovog događaja i Marijana Felvera, sudjeluje i nekoliko drugih istaknutih izvođača s domaće i inozemne elektroničke scene. To su Lana G, mlada DJ-ica iz Zagreba koja svira afro house, a prošle godine oduševila je prisutne svojom energijom i stilom i DJ Omar, legenda sisačke scene poznat po tehnički i stilski preciznim setovima.

image

Lana G, DJ-ica iz Zagreba

/Alen Klimenta/53de

Nastupa, također i Kristian Kozlowsky talentirani petrinjski DJ poznat po svojim energičnim i kvalitetnim setovima. Unatoč nedostatku PR-a, on ostaje lokalni heroj čije nastupe svi iščekuju s nestrpljenjem.

Vrbanac ističe kako su otvoreni za suradnju s drugim festivalima i organizatorima, jer to može dati novu dimenziju njihovom eventu, omogućiti razmjenu iskustava i privući još širu publiku.

image

DJ Omar

/Promo

- Vjerujemo da zajednički projekti mogu doprinijeti daljnjem razvoju scene u Hrvatskoj i regiji. Cilj nam je stvoriti platformu koja će povezivati ljubitelje elektroničke glazbe, poticati kreativnost i omogućiti nezaboravna glazbena iskustva - objašnjava iskusni glazbenik koji je na elektroničkoj sceni desetljećima, a Diskordia je osnovana 1995. godine u Amsterdamu.

- Od samog početka aktivno smo sudjelovali na sceni, izdajući glazbu za poznate etikete poput M-Track, Logistic rec i legendarni berlinski Tresor, te nastupajući na značajnim europskim festivalima i u renomiranim klubovima kao što su Tresor u Berlinu, Rex u Parizu, Razzmatazz u Barceloni i mnogi drugi. Naša glazba prepoznata je i sviraju je vodeći svjetski DJ-evi, a naš pristup live nastupima i produkciji donio nam je prepoznatljivost i poštovanje unutar elektroničke zajednice. Iako smo posljednjih godina manje eksponirani, i dalje smo aktivni i motivirani za posebne projekte i događaje, poput ovog u Petrinji.

image

DJ Kristijan Kozlowsky

Nizozemska elektronička scena, posebno ona u Amsterdamu, poznata je kao jedna od najjačih i najutjecajnijih u svijetu. No, Vrbanac je zadovoljan i onom hrvatskom.

- Hrvatska elektronička scena, iako manja u usporedbi s nizozemskom, također ima puno za ponuditi. U proteklih nekoliko godina, sve više lokalnih DJ-eva i producenata ostvaruje značajan uspjeh na međunarodnoj razini. Hrvatska je poznata po svojim ljetnim festivalima na obali, koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Ti festivali pomažu u podizanju vidljivosti domaćih talenata i razvoju scene. Što se tiče Petrinje, lokalna scena je mala i više usmjerena na zajednicu. Unatoč tome, postoji veliki entuzijazam i strast prema elektroničkoj glazbi. Naš festival 53DE je primjer kako se i u manjim sredinama može stvoriti kvalitetan događaj koji privlači ljude iz drugih krajeva. Ukratko, nizozemska scena postavlja visoke standarde i pruža inspiraciju, dok hrvatska scena raste i razvija se, sve više se povezujući s međunarodnim trendovima. Petrinja, kroz 53DE, doprinosi toj rastućoj sceni i pokazuje da i manji gradovi mogu biti važni centri kulture i zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 10:05