Velik pljesak publike

Uoči ‘Orašara‘: Prekrasni, erotični duo ‘L‘ altro Casanova‘ karizmatičnog Bollea i prvakinje milanske Scale Virne Toppi

Otvorenje baletne sezone HNK.
 

 

 Vanesa Pandzic/Cropix
Na otvorenju baletne sezone zagrebačkog HNK u rafiniranom i promišljenom programu nastupio je niz europskih solista i cijeli domaći ansambl

Usred tradicionalne predbožićne pomame za "Orašarom", koja je već počela navalom na ulaznice, zagrebačka baletna publika dobila je 9. studenoga i jednu prvorazrednu gala večer. Umjetnički koncept potpisao je Massimiliano Volpini, nekad plesač, danas koreograf i producent, i što je svakako najvažnije, onaj koji je na ovu gala večer doveo međunarodnu plesačku zvijezdu Roberta Bollea s kojim surađuje dulje od dva desetljeća. Karizmatični Bolle nekoliko je puta već gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a ovaj je put ukrasio program u kojem su nastupili naši i europski solisti te cijeli ansambl zagrebačkog Baleta.

U rafinirano promišljenom programu, koji je zastupao klasiku, neoklasiku i suvremeni pokret, 47-godišnji Bolle utjelovio je ovaj potonji izričaj, dovevši ga do savršenstva u dramatskom solu "In your black eyes" na glazbu Ezija Bossoa u koreografiji Patricka De Bana. Solilokvij emocije zračio je poput krika i snagom i nemoći u razlomljenom pokretu i gesti ovog čarobnog plesača. Posve drukčiji senzibilitet otkrio je Bolle u prekrasno erotičnom duu "L‘ altro Casanova" na glazbu A. Vivaldija u koreografiji Gianluce Schiavonija, s profinjenom partnericom, prvakinjom Baleta milanske Scale Virnom Toppi.

Iz Scale su stigli i prvaci Nicoletta Manni i Timofej Andrijashenko i ubrali veliki pljesak za Pas de deux iz baleta "Carmen" u staroj i uvijek atraktivnoj koreografiji Rolanda Petita na glazbu G. Bizeta. Pljeskalo se i bravurama mađarske prvakinje Tatiane Melnik te kazahstanskog umjetnika Bakhtiyara Adamzhana u velikom Pas de deuxu iz "Don Quijota" L. Minkusa, dok su naše boje u tom dijelu klasičnoga programa uspješno branili Anamarija Marković i Takuya Sumitomo velikim Pas de deuxom iz "Gusara" Driga/Minkusa.

image


Baletni Gala koncert

Vanesa Pandzic/Cropix

U zagrebačkoj reprezentaciji bili su još i prvaci Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves u poetičnoj sceni na balkonu iz "Romea i Julije" S. Prokofjeva te Natalia Kosovac i G. G. Alves u duetu iz "Gospođe Bovary" u koreografiji Valentine Turcu. Veliki pljesak dobio je cijeli zagrebački ansambl za atraktivan ulomak "Echad Mi Yodea" iz predstave "Decadance" Ohada Naharina, da bi ovu gala večer završili dopadljivim valcerom "Masquerade" Arama Hačaturjana u koreografiji M. Volpinija, prema kuloarima budućeg ravnatelja Baleta HNK.

image

Sjajan nastup

Vanesa Pandzic/Cropix

Orkestar pod ravnanjem Srbe Dinića nakon izrazito lošeg početka limenih puhača imao je lijepih sola, posebno koncertne majstorice Vlatke Peljhan i prve flaute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:46