TUŽAN DAN

Umro je Tom Verlaine, frontmen kultnog benda Television: ‘Bio je jedan od najboljih‘

Tom Verlaine

 Claudio Veneroni/Newscom/Profimedia/Claudio Veneroni/newscom/profimedia
Television se ponovno okupio 1992. kad su objavili treći album naziva Television, a kasnije su bili povremeno aktivni na sceni

Gitarist Tom Verlaine, koji se proslavio na njujorškoj punk sceni 1970-ih kao frontmen rock grupe Television, preminuo je u 73. godini. Na svom vrhuncu, Television je imao tri pjesme u UK Top 40 hit singlova i bili su hvaljeni za svoje albume Marquee Moon i Adventure.

Bend je veću slavu stekao u Britaniji nego u rodnom SAD-u zbog čega su se razišli 1978. godine. Verlaineovu smrt objavila je Jesse Paris Smith koja nije precizirala uzrok smrti, no rekla je da je preminuo nakon kraće bolesti. Smatrao se jednim od vještijih glazbenika koji ju potekli, iz sad već nepostojećeg kluba CBGB u njujorškom Boweryju, u kojem su njegovi suvremenici bili Blondie, The Ramones i Talking Heads.

Verlaine je rođen kao Thomas Miller u New Jerseyu, ali je svoje umjetničko ime preuzeo u znak poštovanja prema francuskom simbolističkom pjesniku Paulu Verlaineu. Nakon razlaza s Televisionom, objavio je niz solo albuma, a njegova pjesma Kingdom Come inspirirala je obradu Davida Bowieja na njegovom albumu Scary Monsters.

Television se ponovno okupio 1992. kad su objavili treći album naziva Television, a kasnije su bili povremeno aktivni na sceni. - Bio je najbolji rock and roll gitarist svih vremena, i poput Hendrixa mogao je plesati od sfera kozmosa do garažnog rocka. To zahtijeva posebnu veličinu, napisao je na Twitteru Mike Scott iz The Waterboysa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:47