IMAO JE 65 GODINA

Umro Eddie Van Halen, jedan od najboljih gitarista u povijesti rocka: ‘Srce mi je slomljeno‘

Eddie Van Halen
 Ethan Miller/AFP
Moje srce je slomljeno i ne vjerujem da ću se ikada oporaviti od ovog gubitka - napisao je njegov sin Wolf Van Halen

Legendarni gitarist Eddie Van Halen (65) je preminuo, objavio je njegov sin Wolf Van Halen.

- Ne mogu vjerovati da pišem ovo, ali moj otac Edward Lodewijk Van Halen jutros je izgubio svoju dugu bitku s rakom.

Bio je najbolji otac kojeg sam mogao zaželjeti. Svaki trenutak na stageu i izvan njega bio je pravi dar. Moje srce je slomljeno i ne vjerujem da ću se ikada oporaviti od ovog gubitka - napisao je Wolf Van Halen

Eddie Van Halen bio je jedan od najpoznatijih i po mnogima najboljih gitarista u povijesti glazbe. Slavu je stekao kao gitarist rock grupe Van Halen koju je osnovao 1972. godine u Kaliforniji.

Grupa je bila nazvana upravo po Eddieju i njegovom bratu Alexu, bubnjaru u bendu. Uz njih su u najpoznatijoj postavi bili i basist Michael Anthony i pjevač David Lee Roth.

"Zlatno doba" benda bilo je kasnih 70-ih godina i dobrim dijelom 80-ih kada su se njihovi albumi prodavali u milijunskim nakladama. Jedan od prvih većih hitova bila im je pjesma "Dance the Night Away" koja je 1979. ušla među top 20 hitova u SAD-u.

No, najveći su uspjeh ostvarili 1984. godine svojim šestim albumom - "1984". Album je završio na drugom mjestu Billboardove ljestvice, a na njemu su bili hitovi poput "Panama", "Jump" i "Hot for Teacher". S prvog mjesta ipak nisu uspjeli skinuti legendarni "Thriller" Michaela Jacksona na kojem je, igrom slučaja, bila i pjesma "Beat it" u kojoj solo dionicu na gitari svira upravo Eddie Van Halen.

image
Eddie Van Halen
Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:59