MARIA MENDIOLA

Umrla pjevačica kultnog disko hita ‘Yes Sir, I Can Boogie‘ koji je svoju novu popularnost dobio na zadnjem EURU

Mayte Mateos (lijevo) i Maria Mendiola (desno), snimljene 2017.
 JENS KALAENE/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Pokojna María Mendiola Baccaru je osnovala 1977. s Mayte Mateos. Tad su kao plesačice flamenca zabavljale turiste na otoku Fuerteventura

María Mendiola, polovica španjolskog glazbenog dvojca Baccara, najpoznatija po izvedbi kultne disko himne "Yes Sir, I Can Boogie", umrla je u u subotu ujutro u Madridu u dobi od 69 godina, objavio je BBC.

- Napustila nas je moja draga María, divna umjetnica, ali prije svega - moja prijateljica. Mogu samo biti zahvalna na tolikoj ljubavi koju sam primila od tebe... Volim te - objavila je na Instagramu Cristina Sevilla, njezina kolegica iz benda.

- Uvijek ćemo je pamtiti po ljubavi, predanosti i poštivanju svijeta glazbe i interpretacije. Zauvijek ćemo pamtiti njezin osmijeh - objavila je u priopćenju glazbeničina obitelj.

Mendiola je Baccaru osnovala 1977. godine s još jednom pjevačicom, Mayte Mateos - obje su tad kao plesačice flamenca zabavljale turiste na otoku Fuerteventura. Njihov legendarni singl "Yes Sir, I Can Boogie" prodan je u više od 16 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Pjesmu su poslije obradili Sophie Ellis-Bextor, The Fratellis i Goldfrapp, a ista je ovoga ljeta bila prihvaćena i kao neslužbena himna Škotske na nogometnom prvenstvu Euro 2020.

image
Maria Mendiola
Holger Kasnitz/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Godine 1978. Baccara je predstavljala Luksemburg na Eurosongu - njihova pjesma "Parlez-Vous Français?" zauzela je sedmo mjesto, a trijumfirala je Izraelka Izar Cohen i njezin singl "A-Ba-Ni-Bi".

Bend je nakon toga objavio još dva albuma, a razišao se sredinom '80-ih. Mendiola je poslije ponovno "oživjela" Baccaru, u kojoj joj se kao vokalistica pridružila Marisa Pérez. Ona se povukla sa scene 2008., nakon što joj je dijagnosticiran artritis, a zamijenila ju je Cristina Sevilla, koja je u subotu objavila vijest o kolegičinoj smrti.

image
Baccara
Ekaterina Chesnokova/Sputnik/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44