MINI-INTERVJU

'U ZADNJE VRIJEME OSVJEŠTAVAM DA MOŽDA SVE OVO IMA SMISLA' Dubravko Ivaniš povodom 25. godišnjice benda Pips, Chips & Videoclips

 Neja Markičević / CROPIX

U povodu 25. godišnjice postojanja benda Pips, Chips & Videoclips objavili su novi singl nazvan “K1”, a može se preslušati na Bandcamp stranici benda.

Što znači K1?

- K1 u našem slučaju baš ništa ne znači. Kad otvaram u kompjuteru novi songfile, nemam pojma o čemu ću pisati ni što ću svirati. Zametke songova spremam pod šiframa. Taj prapočelni K1 mi se na koncu učinio manje pretencioznim nazivom od svega što bih mogao povaditi iz teksta.

Poruka pjesme je “Budi dobar u zlom svijetu’’ - je li vas na to potaknuo neki konkretni događaj?

- Stalno psihotično bilježim riječi, rečenice iz filmova, serija, s Twittera, slučajnih razgovora, općenito koristim se svime na što nabasam. Te nabacane riječi i misli mjesecima borave u mobitelu i s vremenom polako gube kontekst iz kojeg su iščupane. Mislim da sam u ovom slučaju koristio nečiji tvit, koji je otprilike glasio: “Lako je postati zao u zlom svetu, pokušaj biti dobar.” To mi je bio hint za svojevrsni manifest.

Biografija “Dugi vikend u zemlji čudesa’’ Ante Perkovića stara je 20 godina. Je li sazrelo vrijeme da napišete autobiografiju?

- Autobiografija je već u pjesmama. Naravno, ona fikcionalna jer ona realna nikoga ne bi zanimala. Kad već s pravom spominjete - jedan je bio Ante, da iz ničega nešto napravi. Taj gubitak nas je promijenio, mnoge od nas.

Na što ste najponosniji u 25 godina karijere?

- U zadnje vrijeme osvještavam da možda sve ovo ima smisla. Pjesme nedvojbeno utječu na ljude, one su vremenske kapsule, one su čudo. Bojim se da znam u kojem momentu se takve stvari prepoznaju. Onda kad već bude prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2022 18:43