QUEENS OF THE STONE AGE

Titani rocka 21. stoljeća vraćaju se u Zagreb!

Queens Of The Stone Age 

 Aimee Todd/Avalon/Profimedia/Aimee Todd/avalon/profimedia
Američki bend na stadionu Šalata 23. srpnja promovirat će mračan i katarzičan album ‘In Times New Roman…‘

Tinta se još nije osušila na tekstu o prebacivanju rasprodanog koncerta Coreyja Taylora iz Tvornice kulture na Šalatu i dolaska na INmusic festival grupe Dogstar koju predvodi slavni glumac Keanu Reeves, a već je stigla i najava da se na Šalatu 23. srpnja vraćaju dobri nam znanci Queens of The Stone Age.

Prošle godine objavili su mračan i katarzičan album “In Times New Roman…”, a koji zvuči i poput mračnije strane albuma “But Here We Are” Foo Fightersa. Premda “In Times New Roman…” QOTSA-e nema stadionsku grandecu “But Here We Are” Foo Fightersa, ali u suštini je riječ o istom procesu kroz koji su prolazili Homme i Grohl. Grohl je iz “svog sistema” morao izbaciti muku koji su se u njemu nakupili zbog smrti Taylora Hawkinsa i majke, a Homme crnilo koje se u njemu nataložilo zbog raspada braka i borbe s karcinomom. Gostiju kao što su to na prethodnim albumima bili Julian Casablancas iz The Strokesa, Trent Reznor iz Nine Inch Nailsa, Billy Gibbons iz ZZ Topa, Dave Grohl iz Foo Fightersa, Alex Turner iz Arctic Monkeyas ili pokojni Mark Lanegan nema, ali “Obscenery” sadrži gudače koji podsjećaju na one iz “Kashmira” Led Zeppelina, “Carnavoyeur” je poput refleksije glam-rocka Davida Bowieja, “Sicily” je mogla završiti i na novom albumu Depeche Modea, “Emotion Sickness” baca i na vokalne harmonije Crosbya, Stillsa & Nasha samo što ispod njih tutnji grmljavina derivirana iz nasljeđa Black Sabbatha, “Made To Parade” sadrži crtu autodestruktivnosti The Doorsa dok je “What The Peephole Say” poput pjesme koju Homme kao producent nije uvrstio na “Post Pop Depression” Iggyja Popa.

Dojam je da su oba benda nakon mučna procesa kroz koje su prolazili njihovi lideri krenula dalje osnažena i osokoljena. Hoće li Foo Fightersi nekom zgodom sletjeti na Hipodrom ne znamo, ali Queens of The Stone Age vračaju se u Zagreb i to je dobro, premda smo ih zbog konstelacije turneje očekivali prije na INmusicu nego na samostalnom koncertu na Šalati. Nebitno jer već s dosad najavljenim koncertima čini se kako će Zagreb u lipnju i srpnju, za promjenu, postati meka (alter) rocka jer na INmusicu nas, koliko za sada znamo, očekuju The National, The Smashing Pumpkins, Hozier, Viagra Boys, The Gaslight Anthem, Sleaford Mods, Paolo Nutini i Dogstar, a još čekamo trećeg headlinera, dok nas na Šalati očekuju Corey Taylor, Khruangbin, Queens Of The Stone Age… Najava bi zacijelo moglo biti još, a ne valja zaboraviti ni megapopularnog kantautora Eda Sheerana na Hipodromu o čemu smo već pisali.

Podsjetnika radi, Queens Of The Stone Age nastali su 1996. na pepelu kultnog stoner-rock sastava Kyuss, a koju godinu kasnije, nakon eponimnog debija te remek-djela “Rated R” i “Songs For The Deaf” postaju jedan od najvažnijih i najvećih rock bendova 21. stoljeća. I na narednim albumima “Lullabies To Paralyze” i “Era Vulgaris” nastavili su isporučivati rock hitove koje i danas izvode na koncertima. Podsjetimo se samo “No One Knows”, “Go With The Flow”, “Little Sister,” “My God is the Sun”, “Feel Good Hit Of The Summer”, “First It Giveth”, “Make It Wit Chu”, “I Sat By The Ocean”, “The Way I Used To” i novije “Emotion Sickness”, “Carnavoyeur” i “paper Machete”. . i u samo sedam godina grupa isporučila više rock hitova nego neki bendovi u cijeloj karijeri, a većina im je i danas sastavni dio set liste. Billboardov #1 album “…Like Clockwork“ iz 2013. bio je prvi za veliki indie label Matador, a uslijedila su “Villains” i aktualni “In Times New Roman…”, nominiran za dva Grammyja, a meni jedan od najboljih (rock) albuma 2023. godine.

Josh Homme i dalje je lider Queens of The Stone Age, a uz njega su i Troy Van Leeuwen, Michael Shuman, Dean Fertita i Jon Theodore dok Nick Oliveri jezdi sam, Mark Lanegan je otišao pod zemlju, a Dave Grohl koji je “iz usluge” svirao bubnjeve na “Songs For The Deaf” predvodi Foo Fighterse. Dobro došli ponovo u Zagreb!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:02