PONTA LOPUD JAZZ FESTIVAL

Thana Alexa: ‘Puno je teže naći žene u jazzu, pogotovo na Balkanu, ali znam da ih ima… i moja misija je da ih pronađem‘

Tilda Grossel Bogdanović i Thana Alexa

 /Press
Na festival, koji se održava od 31. kolovoza do 2. rujna, dolazi Grammyjem nagrađeni saksofonist Joe Lovano

Neka od najvećih svjetskih imena jazz glazbe uskoro će pokazati svoje umijeće, podijeliti svoja znanja i počastiti publiku nizom konceratra u sklopu novog Ponta Lopud Jazz festivala, glazbenog pandana sad već tradicionalnog filmskog festivala. Naime, istaknuti filmski kreativci već treću godinu za redom u sklopu Ponta Lopud festivala, kao sudionici ili predavači, izmjenjuju mišljenja i iskustva, stječu dragocjena znanja i inspiriraju se za nove filmske projekte. A od 31. kolovoza do 2. rujna na istom će se mjestu održati nova glazbena priča Ponta Lopud Jazz festival, gdje će jazz profesionalci svjetskog glasa okruženi nesvakidašnjom ljepotom otoka Lopuda imati priliku sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog svijeta, ali i u i live izvedbama međunarodnih izvođača uključujući višestruko nagrađivane jazz glazbenike iz SAD-a, Meksika, Japana, Australije, Hrvatske, Portorika, Venezuele... Na otoku će se održati serija majstorskih radionica i predavanja kako bi se mladim stručnjacima omogućilo da usavrše svoj zanat i razmjenjuju kreativne ideje s glazbenicima svjetske klase. Među njima je, bez sumnje, renomirani saksofonist, osvajač Grammyja Joe Lovano, koji na Lopud dolazi u ulozi mastera, a uz njega će biti i brojni drugi svjetski priznati jazz glazbenici. Predavanje će održati još jedan osvajač Grammyja, meksički bubnjar Antonio Sanchez, hrvatskoj publici poznat s drugog izdanja Ponta Lopud filmskog festivala, kada je uz projekciju pred publikom uživo odsvirao partituru Oscarom ovjenčanog filma Birdman. Sudionike očekuju i predavanja američko-hrvatske jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke Thane Alexe, ujedno i umjetničke direktorice festivala, iza koje su brojne nagrade, ali i Grammy nominacije. Svoja će iskustva podijeliti i japanski pijanist BIGYUKI, australski basist Lex Sadler, portorikanski saksofonist David Sánchez i basist Ricky Rodriguez, venezuelanski pijanist Luis Perdomo, hrvatska bubnjarica Lada Obradović te francuski pijanist David Tixier.

image

Antonio Sanchez Bad Hombre

/Press

- Godinama sam sanjala da ću moći prisustvovati jazz festivalu svjetske klase u dubrovačkoj regiji. Nakon pohađanja prve godine Ponta Lopud Film Festivala bila sam toliko impresionirana visokom razinom produkcije, organizacije i međunarodnog dosega koji su postigli Tilda Grossel Bogdanović i Miro Purivatra, da sam se Tildi obratila s idejom da organiziramo vlastiti jazz festival. Život i rad izvan Hrvatske već gotovo 20 godina omogućio mi je da pronađem inspiraciju i smjernice kod najboljih glazbenika u jazz žanru, pa mi je organiziranjem ovog festivala cilj svojim znanjem doprinijeti bogatstvu muziciranja koje postoji u našoj regiji. Što je najvažnije, budući da su umjetnici toliko patili tijekom godina pandemije, htjela sam iznimno talentiranim i motiviranim umjetnicima dostupnim učiniti iskustvo glazbene, intelektualne i duhovne dobrobiti od međusobne interakcije - istaknula je umjetnička direktorica festivala, Thana Alexa.

Svaku festivalsku večer u prekrasnom ambijentu vrta hotela Grand održavat će se koncerti, pa će publika uživati u izvedbama bendova Antonio Sanchez and Bad Hombre, Obradović and Tixier duo i David Sanchez Group, a u skladu s glazbom koja predstavlja sukus umjetničke slobode, sve izvedbe su besplatne. Nakon svakog koncerta slijedi jam session otvoren za festivalske gostujuće umjetnike, sudionike i glazbenike iz Dubrovnika.

- Ovaj festival je drugačiji od ostalih koji postoje diljem svijeta. Jedan od glavnih kriterija je da pozivamo jednog jazz mastera, a ove godine to je poznati saksofonist Joe Lovano, tri međunarodna benda, što su ove godine David Sanchez Group feat. Ricky Rodriguez i Luis Perdomo, Obradović-Tixier Duo, Antonio Sanchey & Bad Hombre feat. BIGYUKI, Thana Alexa i Lex Sadler, kao i 14 sudionike iz regije da budu na otoku cijeli vikend. Način na koji festivali obično funkcioniraju je da bendovi dođu, nastupe i idući dan odu, ali cijela ideja Ponta Lopuda je inspirirati umjetnike dajući im priliku da budu na otoku više dana, razgovaraju o glazbi, sviraju zajedno i dopuštaju da se inspiracija dogodi uz luksuz vremena i prostora - objašnjava Thana Alexa.

Sudionici koje je pozvala mješavina su, kaže, mlađih i etabliranih profesionalaca iz regije, a ne studenata.

- Moja je vizija stvoriti više "glazbenu rezidenciju" gdje neki od najboljih glazbenika iz regije mogu razgovarati i svirati s gostujućim umjetnicima iz inozemstva o stanju industrije i inspirirati jedni druge. Budući da su umjetnici toliko patili u zadnjih tri godina, htjela sam stvoriti iskustvo koje će biti dostupno iznimno talentiranim i motiviranim umjetnicima, bez obzira na financijske mogućnosti, jer festival pokriva smještaj i obroke, koji će imati glazbenu, intelektualnu i duhovnu korist od međusobnog okruženja, te Jazz Master i Mentori - ističe glazbenica, dodajući kako je poseban naglasak željela staviti na žene u svijetu jazza.

- Budći da sam žena u ovoj jazz industriji i radim puno projekata sa ženama, također mi je vrlo važno pronaći žene iz naše regije koje nisu samo odlične glazbenice, ali žene koje stvaraju glazbene projekte s većom svrhom i koje mogu biti inspirativne za mlađe žene koji žele postati dio ovog žanra. Puno je teze naći žene u jazzu, pogotovo na balkanu, ali znam da ih ima… i moja misija je da ih pronađem - zaključila je Thana Alexa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:41