APEL ZA POMOĆ

‘Svi odlaze!‘: Neviđene scene u Lisinskom, Simfonijski orkestar HRT-a koncert počeo dramatičnom objavom...

Simfonijski orkestar HRT-a, ilustrativna fotografija

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Bio je to prvi takav javni apel umjetnika publici sa samo jednom željom: da svi u dvorani, s obje strane podija, zaplješću jedni drugima. To se i dogodilo. Žalosno, ali i solidarno

Koncert Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije u četvrtak, 30. studenog, nije započeo glazbom već priopćenjem. S obzirom na izravni radio i televizijski prijenos vjerojatno ga je čuo veliki auditorij ukoliko prijenosi nisu počeli s predviđenim programom.

Za mikrofon je istupila meni nepoznata dama u pratnji Ivane Kocelj, rukovoditeljice RJ Glazba HRT, i Pascala Rophea, šefa dirigenta orkestra. Priopćila je o nevoljama koje su snašle Orkestar HRT, smatrajući u ime svih sudionika da o njima moraju biti obaviješteni publika i pretplatnici. Orkestar je desetkovan, napuštaju ga glazbenici nezadovoljni prvenstveno materijalnim uvjetima, što uskoro može imati dalekosežne posljedice u glazbenoj kulturi Zagreba i šire.

image

Ivana Kocelj

Lucija Ocko/Cropix

Bio je to, koliko ja pamtim, prvi takav javni apel umjetnika publici sa samo jednom željom: da svi u dvorani, s obje strane podija, zaplješću jedni drugima. To se i dogodilo. Žalosno, ali i solidarno.

U vrijeme nezadovoljstva i štrajkova na sve strane, pitanje je kakvu šansu može dobiti jedan apel iz kulturnih djelatnosti? No kad on dolazi iz kuće koja je državni medij, apel dobiva i drukčije značenje. Kad se oglase mjerodavni znat će se više, a u ovom trenutku valja se samo upitati jesu li brojne zabavne emisije, koje sigurno nisu jeftine, doista toliko važnije od programa klasične glazbe, koja osim umjetničke ima i edukativnu zadaću, kao i nastavak dugogodišnje tradicije Simfonijskoga orkestra?

Kulturološki skandal je obznanjen u trenutku kad mnogi glazbenici, u čije je dugogodišnje školovanje država uložila mnogo, pakiraju instrumente. U inozemstvu za njih ima uvijek posla i zasigurno boljih radnih i materijalnih uvjeta. Kultura je načeta, pitanje je tko je sljedeći?

Predviđeni program nazvan " Epikurov vrt" po skladbi Ive Josipovića uredno je odsviran. Našao se u njemu i Arnold Schonberg s " Preobraženom noći" i Richard Strauss s " Don Quijotom" i dvojicom odličnih solista, svjetskom violončelističkom zvijezdom Jean-Gulhelmom Queyrasom i našim violistom Hrvojem Philipsom, no malo je ostalo od epikurejske vedrine. Ostala je nelagoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 22:37