U pozadini fijaska u Veroni

Sud u Argentini pritvorio bandu koja je trgovala seksualnim robljem. Plácido Domingo bio je mušterija jedne Mendy

Placido Domingo nastupio je u kolovozu u Meksiku

 Eyepix/Kcs Presse/Profimedia/Eyepix/Kcs Presse/Profimedia
Više od 20 godina čuveni je tenor surađivao s lažnom školom joge, koju je vodio Juan Pekowicz, osoba iz prezimena izvjesna podrijetla

Glazbeni svijet u posljednje vrijeme bruji o katastrofalnom fijasku Plácida Dominga u Areni di Verona, zbog kojeg je čuveni tenor čak uputio pismo isprike gradonačelniku Verone i nadzorniku Arene, i to zbog vlastitog nastupa ispod svake podnošljive razine. Tijekom nastupa krajem kolovoza Domingo je napustio veronsku pozornicu tijekom dijelova iz Verdijeva "Macbetha", kao što je, prema izvješćima, njegovo dirigiranje ulomcima iz Puccinijeve "Turandot" bilo toliko loše da su članovi orkestra odbili stati s njim na pozornicu u trenutku aplauza.

Međutim, čini se da glazbeni pad 81-godišnjeg pjevača i dirigenta na jednoj od najčuvenijih pozornica svijeta ima itekako ozbiljne razloge u pozadini. Vrlo osobne razloge.

Argentinski sudac Ariel Lijo optužio je prošli tjedan 19 ljudi da su koristili navodnu školu joge u Buenos Airesu kao paravan za trgovinu ljudima, iz koristoljublja prisiljavajući žene na seks s bogatašima, za veliki novac, u svrhu pranja novca. Škola joge u Buenos Airesu, koja je u glavnom gradu Argentine radila više od 30 godina pod upravom 84-godišnjeg Juana Perkovicza, nije, dakle, nudila satove joge. Tužitelji kažu da je roblju bila obećana "vječna sreća", a dočekao ih je pad u seksualno ropstvo.

Istraga lanca trgovine ljudima otkrila je da je Plácido Domingo bio u kontaktu s čelnicima te kriminalne organizacije više od 20 godina.

Prema izvješćima stranih medija, postoji snimka koja dokazuje povezanost operne zvijezde s traffickingom. Izvješća kažu da je glas muškarca koji ide na spoj sa ženom po imenu Mendy, putem kriminalnog lanca, Domingov. Na snimkama, koje su pribavljene prisluškivanjem, Mendy čovjeka s kojim razgovara naziva "Plácido".

Sudac Ariel Lijo odlučio je da će četrnaestorica od 19 optuženih za trgovinu ljudima zbog seksa i novca biti zadržani u pritvoru, dok im je imovina zamrznuta. Tužitelji su zatražili podizanje optužnice protiv 20 osoba.

Nastavlja se istovremeno potraga za šestero osumnjičenih, za koje se vjeruje da su u Sjedinjenim Državama, gdje je "škola" imala urede u New Yorku, Las Vegasu i Chicagu. Sudac Lijo tvrdi da je "škola joge" prijevarom uvukla u mrežu ranjive skupine, da su naročito mete bile maloljetne osobe ili one s ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući ovisnosti. Potencijalne žrtve bile su namamljene obećanjima o liječenju i podršci, ali su kasnije seksualno zlostavljane u korist čelnika organizacije.

Kriminalna grupa je djelovala tako da je članove izolirala od vanjskog svijeta, osigurala im prebivalište i rad unutar organizacije, a mogli su se družiti isključivo s ostalim članovima. Članice grupe su često bile prisiljene na seks s bogatim i moćnim muškarcima. Šef bande Perkowicz opstao je u krimi biznisu vjerujući slijepo u svoju mudrost, pa čak i "božanske moći" te metode da indoktrinira roblje; tumačio bi im osobni svjetonazor utemeljen na mješavini klasične književnosti, kao i vjerskih i duhovnih tekstova. Perkowicz je osmislio sedam razina striktne hijerarhije za roblje, na vrhu s vođom.

Iako su voditelji grupe obećali sljedbenicama da će dobiti pouku iz filozofije ili da će se izliječiti, jedini cilj voditelja grupe bila je zarada, rekao je sudac Lijo.

Ovo nije prvi seksualni skandal u koji je uključen Domingo. Nekoć jedan od najcjenjenijih tenora svijeta, uz pokojnog Luciana Pavarottija i Joséa Carrerasa, podnio je ostavku na mjesto glavnog direktora LA Opere 2019., nakon što je nekoliko žena istupilo s tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju.

U ožujku 2020. Nacionalna opera iz Washingtona distancirala se od pjevača rođenog u Španjolskoj, koji je bio njihov umjetnički direktor, a od 1996. do 2011. godine i generalni direktor.

Međutim, nastavio je nastupati izvan Sjedinjenih Država, a u travnju se u Buenos Airesu uključio u prikupljanje donacija u korist žrtava ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:32