BRAIN HOLIDAYS

Studijsko putovanje hrvatskog reggae benda na Jamajku ispalo je opravdano i inspirativno

 Promo
Povremeno nedostaje grubosti i vatrenosti, no ako ljeto 2021. bude normalno Brain Holidays bi valjalo češće čuti po beach-barovima

Reggae je odavno s Jamajke doplovio do raznih drugih obala pa tako i jadranske jer koketerija s tim stilovima ovdje također počinje u doba novog vala; sjetimo se samo Haustora, Šarla i Prljavaca. Ipak, malo je koji ovdašnji sastav toliko dugo, uporno i plodonosno inzistirao na reggae "pravovjernosti" koliko su to činili Brain Holidays čije je "studijsko putovanje" na Jamajku, preciznije u glasoviti studio Tuff Gong koji je 1970. godine u Kingstonu osnovao Bob Marley, rezultiralo njihovim jubilarnim petim i dosad najuvjerljivijim albumom.

Tome nije pridonijela samo inspirativna atmosfera Kingstona nego i iskusni snimatelj Roland McDermott, a nisu nevažni ni gosti poput Kandžije, Alejandra Buendije i Brice te trubača i pjevača Hornsman Coyotea (Nemanja Kojić) i jamajkanske pjevačice Italee. Ipak, valja istaknuti da su Brain Holidays pod vodstvom Marka Gaćine, čija je rašpa perfektna za glazbu kojom se bave, vremenom postali vješti protagonisti roots-reggaea kojeg na "Jamaican Connection" mjestimice cijepe s rapom i dubom ili iz njega skliznu u rocksteady i lovers rock.

Solidno je ispalo i ono čega sam se najviše pribojavao, "šaltanje" iz hrvatskog u engleski jezik, kao i bavljenje temama u rasponu od rasnih i klasnih problema preko ljubavnih oda do sprdanja s društvenim mrežama.

Povremeno nedostaje grubosti i vatrenosti, no ako ljeto 2021. bude normalno Brain Holidays bi valjalo češće čuti po beach-barovima i ugostiti po klubovima i open-air festivalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:41