NOVI FESTIVAL

STRADUN CLASSIC Dubrovački simfonijski orkestar i klarinetistica Marija Pavlović dovode svjetsku glazbenu kremu

Marija Pavlović
 Ewelina Polanda / press

Jedan od zaštitnih znakova Dubrovnika, a posebice njegove bogate kulture i tradicije, Dubrovački simfonijski orkestar, koji uspješno djeluje već pune 93 godine, od kojih je dugi niz godina pod imenom Festivalski orkestar bio nositeljem glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, godišnje izvede gotovo začudnih 100 koncerata, recitala, glazbenih ciklusa i festivala. Osim u gradu pod Srđem gdje ga prati sve brojnija vjerna publika, kao i gosti-turisti željni vrhunskih glazbeno-kulturnih doživljaja, orkestar redovito nastupa diljem Hrvatske te na glasovitim europskim pozornicama rezerviranima samo za najbolje. No, uz svoj redoviti repertoar uvijek pronađe elana za programska osvježenja, a osobito suradnju s prvoklasnim svjetskim glazbenim imenima koji se rado odazivaju njihovu pozivu.

Stoga će ove godine, između ostalog, na inicijativu klarinetistice Marije Pavlović, inače rođene Dubrovkinje, čije se ime u kritičarskim krugovima bezrezervno proglašava jednom od najdarovitijih glazbenika/ica mlađih generacija u Hrvatskoj, a koja je dosad ostvarila i vrlo zavidnu međunarodnu karijeru ovjenčanu lepezom prestižnih nagrada i priznanja, Dubrovački simfonijski orkestar, uz potporu Grada Dubrovnika, svečano 'porinuti' prvo izdanje festivala komorne glazbe Stradun Classic, s ukupno sedam majstorskih koncerata u dva ciklusa. Prvi dio zakazan je za proljetni travanj (od 6. do 11. travnja), a drugi za ranojesenski rujan (od 4. do 14. rujna).

Koncertni trolist prvog Stradun Classica u goste dovodi svjetsku kremu klasične glazbe, prije svega engleskog oboista (u slobodno vrijeme pasoniranog jazzista i kuhara) Toma Owena, koji je sa samo 19 godina osvojio nagradu Kraljevske glazbene akademije za obou, a danas uz plodonosan i cijenjen profesorski rad, glavni je oboist Gürzenich Orchestra Köln, nastupa u Kölnskoj opernoj kući, Kölnskoj filharmoniji i s mnogim vodećim europskim simfonijskim orkestrima, te vodi komorno glazbeno društvo KammermusikKöln, čiji su koncerti rasprodani petu godinu zaredom, dok se njegovi nastupi diljem svijeta već svrstavaju u antologijske.

Među najznačajnijim imenima festivala je i prvi fagot Rotterdamske filharmonije, Pieter Nuytten, strastveni komorni glazbenik tražen u svim renomiranim koncertnim dvoranama, koji je nastupao i surađivao s gotovo svim glazbenicima i dirigentima iz A-lige, utemeljitelj je Festivala fagota u Gentu, predaje na konzervatorijima u Rotterdamu i Ghentu, te drži majstorske tečajeve u Belgiji, Seulu, Linzu, Buenos Airesu i Limi. Budući da je hrvatski zet, jer je u braku sa sjajnom Marijom Pavlović, posebno je vezan uz Dubrovnik i Hrvatsku.

Iz susjedne Slovenije, iz glazbene obitelji s dugom tradicijom sviranja roga stiže hornist Boštjan Lipovšek, uspješan solist brojnih prestižnih svjetskih filharmonija (Mariborska, Slovenska, Berlinska, Izraelska...), s više od pet objavljenih albuma (solo i s komornim grupama), ujedno i laureat vrlo cijenjene Prešernove nagrade za osobita postignuća u glazbi, a zvjezdanu postavu prvog Straduna Classica upotpunit će i violinist Daniel Rowland, jedna od vodećih svjetskih čelistica Maja Bogdanović, koja svojim interpretacijama komorne glazbe uvijek iznova oduševljava publiku širom svijeta, višestruko nagrađivani kontrabasist Zoran Marković, koji je u posljednje vrijeme uspješno posvećen dirigiranju simfonijske i operne glazbe te podučavanju studenata, kao i pijanistica Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar, najjače domaće snage koje će svojim vrhunskim umijećem uveličati rujansku završnicu.

Ništa manje ugledna nisu ni imena koja preuzimaju dirigentsku palicu prvog Stradun Classica, pa će nas bravuroznim umijećem ravnanja orkestrom u travnju počastiti vrsni austrijski maestro Christoph Campestrini, a u rujnu dvojac Tomislav Fačini te singapurski 'broj jedan' Darrell Ang, nekadašnje glazbeno čudo od djeteta, a danas iznimna glazbena osobnost, prepoznata diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 23:15