‘KRISTALNO ČIST GLAS‘

Stiže jedna od najvećih senzacija u povijesti glazbe: neobjavljena pjesma Beatlesa

The Beatles; Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney i George Harrison, 1964.

 Topfoto/Topfoto/Profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia
‘Bilo je nevjerojatno dirljivo slušati ih kako rade zajedno toliko godina nakon što je tata otišao‘, komentirao je Lennonov sin Sean

Početkom studenog svjetlo dana ugledat će dosad neobjavljena pjesma grupe "The Beatles", jedne od najvećih senzacija u povijesti glazbe. Bit će to prva pjesma slavnoga benda nakon pjesme "Real Love" iz 1996. godine, piše New York Post.

Pjesmu "Now and Then" napisao je i otpjevao John Lennon. Snimljena je sedamdesetih, u vrijeme kada je Lennon živio u zgradi Dakota na Manhattanu, gdje je u prosincu 1980. godine u četrdeset prvoj godini života i ubijen.

Lennonova udovica, umjetnica Yoko Ono, 1994. je godine demo snimku spomenute pjesme ustupila preostalim članovima benda - Sir Paulu McCartneyju, Sir Ringu Starru te Georgeu Harrisonu, koji je od raka pluća preminuo 2001. godine. McCartney, Starr te Harrison snimku su tada pokušali dovršiti, no zbog tehnoloških ograničenja u toj namjeri nisu uspjeli.

Ipak, nakon što je nova tehnologija redatelju Peteru Jacksonu omogućila izoliranje glasova te instrumenata za dokumentarni film "The Beatles: Get Back", Starr i McCartney naredne su godine pjesmu odlučili dovršiti.

Pritom su upotpunili Harrisonovu električnu i akustičnu gitaru, Starr je snimci dodao bubnjeve, dok se McCartney pobrinuo za bass, klavir te ‘slide-guitar‘ solo inspiriran Harrisonom.

Dvojac je snimio i vokale, a McCartney je pridonio i produkciji, surađujući s Gilesom Martinom, sinom glazbenog producenta Georgea Martina, koji je zbog ekstenzivne suradnje s bendom nazivan i ‘Petim Beatleom‘.

"Čuo se Johnov glas, kristalno čist. Ovo je poprilično emotivno", komentirao je osamdesetjednogodišnji McCartney te nastavio: "I svi sviramo na snimci, to je prava snimka Beatlesa. Mislim da je uzbudljivo u 2023. i dalje raditi na glazbi Beatlesa te objavljivati novu pjesmu koju publika još nije čula".

"To je najbliže njegovom povratku među nas što možemo postići pa je bilo vrlo emotivno za sve nas. Znate, bilo je to kao da je John prisutan", prisjetio se Lennona osamdesettrogodišnji Starr.

Ganut je bio i Lennonov četrdesetosmogodišnji sin Sean.

"Bilo je nevjerojatno dirljivo slušati ih kako rade zajedno toliko godina nakon što je tata otišao. To je posljednja pjesma koju su tata, Paul, George i Ringo uspjeli zajedno napraviti. Ona je poput vremenske kapsule, osjećaj je veoma sudbinski".

Ususret izlasku singla, 1. studenog na Youtube kanalu Beatlesa objavit će se dvanaestominutni dokumentarac "Now and Then - The Last Beatles Song".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:38