Podrška Ukrajini

Sting je objavio novu verziju pjesme ‘Russians‘. Poslušajte kako sada zvuči

Sting

 Henning KaiserDPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Pjevač je na svom Instagram profilu objavio i informacije kako pomoći napadnutoj zemlji

"Gospodin Hruščov je rekao, "Pokopat ćemo vas". Ja se ne slažem s tim stavom. To bi bila glupost, ako i Rusi vole svoju djecu" stihovi su to Stingove pjesme te kritike politike Hladnoga rata i ideje o uporabi nuklearnog oružja.

Simbolička vrijednost i relevantnost pjesme "Rusi" (Russians), sa Stingovog albuma prvijenca, u ovom je trenutku razvidna, a riječi pune značenja odzvanjaju glasnije nego ikad.

Jedna je to od pjesama s albuma "San o plavim kornjačama" (The Dream of the Blue Turtles), koji je označio Stingov razlaz s grupom The Police.

Tijekom godina mira i zatišja bila je relativno zaboravljena, no budući da nas, kako druga Stingova pjesma zbori, "povijest neće naučiti ničemu" (History Will Teach Us Nothing), glazbenik je ovih dana pjesmu "Rusi" morao izvaditi iz ladice, otpuhnuti prašinu s nje i ponovno je poslati u svijet.

Novu verziju Sting je objavio na svome Instagram profilu, uz posebnu poruku:

"Tijekom godina sam rijetko pjevao ovu pjesmu jer sam mislio da više nikada neće biti aktualna. No prigodom krvave i strašno promašene odluke jednog čovjeka da napadne mirnog susjeda koji mu ne predstavlja prijetnju, ova pjesma ponovno preklinje da se okrenemo zajedničkoj ljudskosti. Za sve hrabre Ukrajince koji se bore protiv brutalne tiranije i mnoge Ruse koji protestiraju protiv ove sramote usprkos prijetnji zatvorom - Svi mi volimo našu djecu. Zaustavite rat."

Uz poruku mira, Sting je objavio informacije kako pomoći Ukrajini.

Prvotnu ideju za originalnu verziju pjesme Sting je dobio zahvaljujući pukoj slučajnosti.

Jedan je njegov prijatelj, otkrio je jednom prilikom Sting, osmislio uređaj koji je mogao krasti signal sovjetskog satelita ponad Sjevernog pola pa bi tako Sting i njegov prijatelj, zahvaljujući tom izumu, svake subote odlazili na pivo, a nakon toga bi gledali sovjetsku televiziju. No zbog vremenske razlike njih su dvojica subotnju noć provodila gledajući jutarnji program ruske televizije, koji je prikazivao crtane filmove i dječji sadržaj.

Stinga se duboko dojmilo koliko brige i ljubavi Rusi ulažu u dječji program, a izrazio je i žaljenje što "aktualni vođe nemaju istu takvu etiku."

Budući da je ljubitelj ruske glazbe, u pjesmu je uključio glazbu ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva. Dodao je i isječak govora sovjetskog voditelja vijesti Igora Kirillova, piše NPR.

Slušajući pjesmu, dodaju, čini se da trenutna društvena konstelacija u velikoj mjeri odgovara onoj iz nekog prijašnjeg vremena i da se svijet nikamo ne miče, već da se isti obrasci uvijek iznova ciklički vraćaju.

U pjesmi Sting u pitanje dovodi podcrtava besmislenost rata, u kojem, kaže, nema pobjednika.

"Kako da spasim svog malog dječaka od Oppenheimerove smrtonosne igračke?", stihovi su koji precizno opisuju strahove svakog roditelja u ovom turbulentnom trenutku, a iskreni odgovor se skriva u "nadi da i Rusi vole svoju djecu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29