TERAPIJA

Spektakularni nastupi poznatih glazbenika uz neke od najljepših spomenika NOB-u te na željezničkim kolodvorima

Terapija u Muzeju suvremene umjetnosti

 Promo/
Makedonska platforma nominirana je za nagradu Ambasador: ‘Ideju smo dobili u doba korone‘

"Terapija", makedonska platforma koja podržava domaću klupsku scenu, ali i elektronsku glazbu koju stvaraju regionalni izvođači, nominirana je za nagradu Ambasador. Kako poručuju: "Ideja o stvaranju ove platforme došla nam je u vrijeme pandemije covida-19, kad su mnogi sektori bili oslabljeni. Glazbena industrija bila je među onima koji su najviše patili. Kroz ‘Terapiju/Therapy‘ željelo se dati više prostora domaćim umjetnicima, da i u vrijeme pandemije nastupaju i stvaraju, uz poštivanje svih protokola". "Terapija", nastavljaju, nije samo platforma koja organizira partyje, nego glazbom pokušava organizirati humanitarne aktivnosti, ali i povezati glazbu s makedonskom kulturnom baštinom.

Slobodanka Trencheva (Bote), jedna od onih koji su pokrenuli platformu, dugogodišnja je promotorica elektronske/klupske scene u Sjevernoj Makedoniji, čiji se individualni pečat temelji na kreativnoj mješavini elektronske glazbene scene, umjetnosti te javnih i polujavnih prostora. Karijeru promotorice počinje s brendom "Lavazza", u skopskom kafiću "Kala", gdje promovira domaću nezavisnu glazbenu scenu. Formirala je i platformu "Win ​​Music Freedom" za brend "Winston", koja je doživjela međunarodni uspjeh. "Win Music Freedom" glazbena je platforma koja se bavi organizacijom događanja većih razmjera i s ozbiljnim fokusom na kvalitetu izvođača koji će se predstaviti.

Dosad je imala šest samostalnih izložbi fotografija, a bila je dio menadžmenta kluba "Epicenter" tri godine i kluba "Sector" pet godina. Epicenter i Sector predstavljaju, kako se navodi, "referentne točke skopskog noćnog života, prostore u kojima su nastupali važni inozemni umjetnici, ali i prostore koji su uvijek spajali i promovirali domaću glazbenu scenu".

Bote je u protekle dvije godine putem platforme Therapy dala novu vrijednost elektronskoj glazbi, povezujući je s kulturnom baštinom. Naime, realizirano je više performansa na nekoliko istaknutih lokacija: Pošta, Željeznička stanica, "Makedonium" (Kruševo), "Čifte Hamam", Spomenik Slobode (Kočani) i Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

"Terapija" je, dakle, organizirala brojne zabave i događanja, a često povezuju glazbu sa spomenicima te javnim prostorima koji su dio makedonske kulturne baštine. Sve je popraćeno posebnim vizualnim efektima i zvukom. Primjerice, spomenik u Kruševu "Makedonium" jedan od najpoznatijih spomenika NOB-u, organizirali su događaj s DJ Ninom Flooderom iz Sjeverne Makedonije i Tijanom T iz Srbije.

Audiovizualno putovanje u "Cifte Amam" u Skoplju organizirano je, pak, oko kulturno-povijesnog spomenika u jezgri Starog skopskog bazara koji datira iz 15. stoljeća, a danas je umjetnička galerija. "Izvedba, odabir glazbe, svjetla i atmosfere poštuju autentičnost prostora i predstavlja suptilan spoj vizualne i klupske kulture. Sudjeluju DH Ilina Angel i slikar Antonio Maznevski.

Uz podršku Europe House Skopje, organizirali su jedinstven DJ set na željezničkom kolodvoru u Skoplju. Autor je te građevine, podsjetimo, slavni japanski arhitekt Kenzo Tange koji je djelovao u tom gradu nakon potresa, a građena je između 1971. i 1981. godine. Prvi vlak je u Prometni centar stigao 27. srpnja 1981. godine. Zanimljivo je istaknuti da je ovo najveća mostovna konstrukcija u zemlji, ali i izvrstan primjer brutalističke arhitekture u glavnom gradu. DJ set su organizirali, pak, i u izvanrednoj zgradi Središnje pošte u Skoplju. Ova zgrada simbolizira autentičnu arhitekturu u Skoplju i dio je njihove kulturne baštine.

Kao relativno nova glazbena platforma, bili su oduševljeni i sretni kad su čuli da je njihova Terapija nominirana za nagradu Ambasador. Naime, ovo je prva nominacija za Sjevernu Makedoniju za tu nagradu i kako kažu, jedva čekaju doći u Zagreb. Kao tim, jako su zahvalni na svim nominacijama koje je "Terapija" dobila od zemalja regije. To znači da je platforma prepoznata kao relevantan glazbeni kanal koji daje pravu podršku domaćoj i regionalnoj elektronskoj sceni. Vjeruju da će im ova nominacija pomoći da budu vidljiviji te da će pomoći da ljudi dobiju informaciju da oni ne rade samo zabave, nego stvaraju platformu za glazbu i zaštitu makedonske kulturne baštine.

"Nagrada nam je važna za povezivanje unutar regije, za uspostavljanje kontakata koji mogu voditi u suradnje", kaže Slobodanka Trencheva te dodaje: "Voljeli bismo pronaći partnere i izvan svoje zemlje i širiti svoje djelovanje, no činjenica da nismo unutar Europske unije situaciju nam ne olakšava".

Trencheva 8. prosinca dolazi na dodjelu nagrade Ambasador elektroničke glazbe u klubu Boogaloo. Njihov Aleksandar Grozdanovski HERZEL nastupat će na dodjeli, a Ivana Dragšić na After partyju. Dan nakon Trencheva će sudjelovat i na panelu koji progovara o važnosti povezivanja regionalnih promotora u svrhu jačanja scena.

"Terapija" se priprema za sljedeću 2023. godinu. U planu imaju nekoliko aktivnosti na različitim lokacijama. Namjera im je organizirati vizualni performans uz Spomen-kosturnicu u Velesu, koji je također dio njihove kulturne baštine. Planiraju nastupe s DJ-ima Aleksandrom Grozdanovskim HERZELOM i Duškom Janevskim te DJ Rekom iz (Njemačke).

U međuvremenu su prijavili projekt obilježavanja 60. godišnjice potresa u Skoplju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:56