PIŠE A. DRAGAŠ

Solomon Burke: Posljednji let velikog ‘Kralja rock'n'soula’

 AP
Dva mjeseca nakon što je u Puli nastupio s mladom Joss Stone, Burke je preminuo na letu iz Los Angelesa za Amsterdam

Zrije nepuna dva mjeseca Solomon Burke nastupio je u Puli s Joss Stone, a nedavno je objavio i novi album “Nothing's Impossible” u produkciji nedavno preminulog soul producenta Willieja Mitchella. U subotu je iz Los Angelesa poletio za Amsterdam, no živ nije stigao. Preminuo je u avionu, a istraga će pokazati od čega. Vjerojatno od zatajenja srca ili nečeg sličnog jer unatoč pozamašnoj težini i poodmakloj dobi nastupao je gotovo do zadnjeg dana života.

Upitan datum rođenja

Solomon Burke rođen je u Philadelphiji, nagađalo se 1936. ili 1938. godine, no službeni podaci kažu 21. ožujka 1940. Već je kao tinejdžer postao baptistički propovjednik i vodio gospel šou na jednoj od tamošnjih radio postaja. Pjevačku karijeru započeo je kasnih 50-ih na maloj diskografskoj kući Apollo Records, a status velikog pjevača soula stekao je u okrilju njujorškog soul imperija Atlantic Records ranih 60-ih.

Nikada nije ostvario Top 20 hit, ali s nekoliko pjesama ušao je u galeriju besmrtnika soula i rocka, a među njima su bile i “Cry To Me” i “Everybody Needs Somebody To Love” koje su na ranim albumima obradili i The Rolling Stones te "Just Out of Reach," "If You Need Me," "Got to Get You Off My Mind," "Tonight's the Night" i “Goodbye Baby (Baby Goodbye)". Miješanje rhythm & bluesa, soula, countryja i rocka te duhovnog i svjetovnog bio je njegov recept za uspjeh.

Ipak, nije postao pop zvijezdom poput Arethe Franklin ili Wilsona Picketta, 70-ih je nakon hita s obradom “Proud Mary” Creedence Clearwater Revivala lutao od jedne diskografske kuće do druge, a u 80-ima i 90-ima više bio posvećen gospelu negoli soulu. 2001. primljen je u Rock And Roll Hall of Fame, a 2002. s prekrasnim albumom “Don't Give Up On Me” u produkciji Joea Henryja revitalizira karijeru.

Svjetovno činio duhovnim

Do smrti je objavio još četiri zapažena albuma, “Make Up With What You Got” u donekle preuglancanoj produkciji Dona Wasa, opušteni “Like A Fire”, elegentan country-soul hibrid “Nashville” i klasični soul-album “Nothing's Impossible”. Bio je iznimno velik pjevač, ne samo stasom nego prije svega bogatim i uznostitim glasom s kojim je neopisivom lakoćom svjetovno činio duhovnim i obrnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:21