BAMBI MOLESTERS

'Snimamo dokumentarac i stalno imamo koncerte, no i dalje živim od prevođenja'

ZAGREB - Lada Furlan Zaborac diplomirala je anglistiku i komparatistiku, po zanimanju je prevoditeljica, no u svijetu glazbe poznatija je kao basistica The Bambi Molestersa, benda cijenjenog i u svjetskim okvirima, s kojim ju uskoro očekuje novi izazov u karijeri: u utorak 29. ožujka u Teatru &TD snimaju svoj prvi koncertni DVD, a tim povodom kreću i na Movie turneju, zajedno s bendom The Penny Black Remedy, koje predstavljaju kao “najbolje čuvanu tajnu Londona”.

Gosti na turneji

- Naša izdavačka kuća to je nazvala Movie turnejom, zapravo se radi o četiri koncerta u Hrvatskoj i Sloveniji. U Rijeci, Ljubljani i Zagrebu gosti će nam biti britanski bend The Penny Black Remedy, s kojima smo prošle godine svirali u Londonu.

U Zagrebu će nam se pridružiti i Chris Eckman, a u Rijeci i Splitu My Buddy Moose, riječke snage americane, s kojima svira Luka Benčić koji često s nama nastupa i već je dio našeg proširenog sastava. U Splitu sviramo u hostelu Golly Bossy - ističe Lada.

Zajedno s bubnjarom Hrvojem, s kojim je već nekoliko godina u braku, Lada ima trogodišnjeg sina Antuna, te nas zanima kako uspijevaju uskladiti bendovske obaveze s roditeljskim, pogotovo kada odlaze na duže turneje?

- Imamo podršku obitelji i s Hrvojeve i s moje strane, ali s druge strane, nismo više na tim dugačkim i iscrpljujućim turnejama kao što je to bio slučaj u početku karijere. A naš sin Antun jako voli ići negdje, druželjubiv je i onda se zezamo kad idemo na turneju, da i on ide na turneju, pakira svoju torbicu pa ide kod baka i djedova - objašnjava Lada.

Dylanov koncert

Je li se nekad dogodilo da je zbog turneje propustila neki omiljeni koncert?

- Zbog turneje sam propustila Violent Femmes 2004. u Tvornici, a jako sam htjela ići i na Dylana kada je prvi put bio u Hrvatskoj, u Varaždinu, čak je bio dogovor da ćemo ići svi troje, ali bilo je loše vrijeme, tako da je na kraju išao samo Hrvoje, a Antun i ja smo ostali doma - prisjeća se Lada koju smo upitali i da najavi film koji će s bendom uskoro snimiti.

Za razliku od prošlog DVD-a koji je pratio bend na turneji s REM-om, na ovome će se naći cijeli koncert, a kao mjesto snimanja odabrali su Teatar &TD koji su prošle godine rasprodali dvije uzastopne večeri:

- Oko filma je zapravo i započela cijela ta priča, a osim live DVD-a, snimat ćemo i dokumentarni film, ono što se zadnjih godina popularno zove rockumentary, odnosno rock dokumentarac.

Ne želimo napraviti klasičan DVD, već smo se odlučili za jedan drugačiji pristup, te smo angažirali Marka Littlera, njemačkog nezavisnog redatelja koji je režirao naš posljednji spot “As The Dark Wave Swells”. Mark je već napravio scenarij za taj dokumentarac. - kaže Lada, čiji je omiljeni rock dokumentarac Scorsesejev “Shine a Light” o The Rolling Stonesima.

Stalni poslovi

Kako se od glazbe ipak ne može živjeti, svi članovi benda imaju i stalne poslove.

Kada ne svira s bendom, Lada se bavi prevođenjem, do sada je prevela nekoliko knjiga iz povijesti pop-kulture, poput biografije Johnnyja Casha “Čovjek zvan Cash”, “Na cesti” Jacka Kerouaca, “Dane ruma” Huntera S. Thompsona, Orwellovu “Životinjsku farmu” i “Engleske snove” Jona Savagea, a trenutno prevodi zbirku kritičkih tekstova o glazbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 12:58