KULTURAMA

Slučaj planetarno popularne Miley Cyrus: Može li pop-zvijezda postati rock-pjevačica?

Miley Cyrus
 Nbc/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
Iako je zasjela na prvo mjesto Billboardove top-liste rock-albuma, njezina transformacija još nije uspješno dovršena

Ovog je tjedna Miley Cyrus sa svojim novim albumom "Plastic Hearts", na vlastito enormno ushićenje, zasjela na tron Billboardove liste rock-albuma, pretekavši tako AC/DC. To je ove godine još uspjelo Fioni Apple, Hayley Williams (pjevačici grupe Paramore) i Alanis Morissette.

Znači li to da je 28-godišnja pjevačica uspješno obavila tranziciju iz ubave Disneyjeve dječje zvijezde Hannah Montane u ikoničku rockericu 21. stoljeća? I da i ne. Neobuzdano (rockersko) ponašanje nije ništa novo u Mileyinu životu. Nažalost, njezini albumi nikako da isporuče više od tri pristojne pjesme.

No, odakle interes za mladu pop-zvijezdu čija glazba uopće ne korespondira s mojim muzičkim ukusom? Moje velike simpatije zaslužila je nakon skandala koji je napravila tverkajući s Robinom Thickeom 2013. godine na MTV-ovoj dodjeli nagrada, netom što je objavila svoj album "Bangerz" i sve skandalizirala spotom za pjesmu "Wrecking Ball", u režiji danas ekskomuniciranog modnog fotografa Terryja Richardsona, u kojem se gola ili poluodjevena ljulja na predimenzioniranoj kugli za demoliranje zidova. Bilo je prije svega zanimljivo gledati kako se mlada žena strastveno rješava okova pristojne Disneyjeve zvijezde. Miley je tako MTV-ovu nagradu vodila s jointom u ruci, a sugestivna seksualna koreografija - simuliranje masturbacije - nije bilo ništa novo. Sve smo to vidjeli još kod Madonne i na njezinoj "Blond Ambition" turneji iz doista davne 1990. godine.

Miley nije skrivala da žestoko tulumari i eksperimentira sa psihodelicima - što je, budimo iskreni, bilo sasvim primjereno njezinoj dobi. U skladu s njezinom tendencijom proširivanja vlastitih granica svijesti uslijedila je suradnja s Wayneom Coyneom i Flaming Lips, predvodnicima suvremenog psihodeličnog rocka. Album koji je u tom razdoblju objavila - "Miley Cyrus & Her Dead Petz" (2015.), ni po čemu se ne pamti. No, zato smo navijali za album koji je obilježio njezinu mirnu fazu i barem privremeno kuliranje u zagrljaju mladenačke ljubavi, glumca Liama Hemswortha - "Younger Now" (2017.). I tu je bila samo jedna lijepa pjesma - balada "Malibu" u kojoj Miley svojem pristojnom dragom zahvaljuje što joj je pokazao kako život može biti jednostavan i miran. "Younger Now" nije uspio, baš kao ni kratkotrajni brak s australskim glumcem.

Miley je strastvena veganka, velika ljubiteljica životinja, pobornica LGBTQ zajednice, koja sebe definira queer osobom ili panseksualkom. Njezino postupno okretanje prema rock'n'rollu bilo je vjerojatno neizbježno, no njezina rockerska persona kao da je još u fazi žestokog puberteta. Odrasla u showbizz obitelji - njezin otac je country pjevač Billy Ray Cyrus (lani je imao mega hit "Old Town Road" s Lil Nas X-om kojeg sasvim sigurno znate ako imate maloljetnu djecu), a krsna kuma Dolly Parton, za Miley kao da je ekshibicionizam bio jedini poznati oblik komunikacije s okolinom.

Na recentnom albumu "Plastic Hearts" Miley ima pjesme s Joan Jett, Billyjem Idolom i Dua Lipom. Tek je ova potonja suradnja u pjesmi "Prisoner" nešto zanimljivo; većina ostalih nepodnošljivo vuče na rock osamdesetih u stilu Scorpionsa ili Bonnie Raitt. Uostalom, ni Billy Idol mi se nikada nije sviđao. Sjajna je obrada pjesme Blondie "Heart of Glass", ali kad pjeva "Zombie" Cranberriesa, to mi je ipak malo previše. No, pravi i jedini biser albuma je "Midnight Sky", pjesma koju je Miley Cyrus napravila s Markom Ronsonom (kao i samo nešto malo manje dobru "Nothing Breaks Like a Heart" s njegova prošlogodišnjeg albuma). Pjesmu volimo jer je zarazno plesna, a ne rockerski bijesna. I uz njezin topli disco sound rado ćemo otplesati iz ove izgubljene godine.

U kojoj je Miley Cyrus tek manjim dijelom pronašla svoj rockerski - put ka sreći.

Čitam

Emmanuel Carrere: Ja sam živ, a vi ste mrtvi - Biografija Philipa K. Dicka

Romansiranu biografiju velikog pisca ZF-a objavili su Vuković&Runjić, u prijevodu Ursule Burger. Carrere je dobar poznavatelj Dickova opusa i fascinantno je kako isprepleće stvaranje autorovih najpoznatijih romana s njegovom biografijom.

Gledam

Sasha Baron Cohen

U kratkom razmaku pogledala sam dva njegova filma. Njegov feministički "Borat 2" nije loš, ali daleko je to od provokacije originala. Ali je zato Cohen izvrstan kao Abbie Hoffman u filmu Aarona Sorkina "Suđenje čikaškoj sedmorici". Potražite na Netflixu.

Gledam 2

Dubravko Mihanović i Filip Šovagović: Zagreb 2020.

Gavellinu predstavu inspiriranu posljedicama potresa i nemogućnošću življenja u uvjetima pandemije ulovila sam na gostovanju u Laubi. Dirljivo je s kojim žarom publika danas ide u kazalište. A predstava je tipičan Šovagovićev rasuti teret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20