GLAZBENA JESEN

Sjajni Marc Coppey novi je umjetnički šef Zagrebačkih solista

Koncert održan u subotu u Samoboru bio je dvostruka svečanost, a i veselje za sve koji su do posljednjeg mjesta ispunili Franjevačku crkvu.

Prvi razlog za sreću bio je početak još jedne Samoborske glazbene jeseni . Budući da ne pliva u novcu, taj se festival oslanja na izvrsnost, inventivnost i srdačnu gostoljubivost. Ove je godine, makar iznenada, bezbolno provedena i promjena umjetničkog vodstva. Uz zaslužene pohvale i zahvale donedavnom dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Goranu Merčepu, nekoliko dana prije festivala predstavljen je novi, također istaknuti samoborski glazbenik, skladatelj Srećko Bradić.

Skladateljsko natjecanje

On je festivalu smjesta dodao još jednu dimenziju: međunarodno skladateljsko natjecanje “New Note”. Skladateljima je upućen poziv da do 10. ožujka 2012. dostave partituru pisanu za puhački kvintet u trajanju do 15 minuta. Osiguran je i skroman nagradni fond, ali glavna je nagrada primamljivija od novca: pobjedničku skladbu, koju će odabrati međunarodni žiri predvođen Ivom Malecom, sljedeće jeseni u Samoboru će izvesti puhači Berlinske filharmonije!

Slična sinergija već postoji između festivala i hrvatskih skladatelja, od kojih jedan svake godine po narudžbi piše novu skladbu posebno za pobjednika natjecanja Ferdo Livadić za mlade glazbenike. Tako će u srijedu, 28. rujna, prošlogodišnje pobjednice, udaraljkašice i pijanistice odličnog kvarteta Klang, praizvesti skladbu koju je za njih napisao Berislav Šipuš, uz ansambl Cantus, pod ravnanjem samog skladatelja. A na istom koncertu bit će svečano proglašen pobjednik ovogodišnjeg natjecanja na kojem, od sinoć, u tri večeri, u samoborskoj Galeriji Prica nastupa jedanaestero mladih glazbenika - osmero solista i jedan kvartet gitara.

Poruka gradonačelniku

Festival traje dva tjedna i na njemu se već 36. put okupljaju ljudi koji još samo čekaju da Samobor dobije i pravu koncertnu dvoranu. Baš je o tome preksinoć nakon koncerta sa samoborskim gradonačelnikom želio razgovarati i njemački veleposlanik, nudeći i pomoć iz svoje zemlje. Samo što gradonačelnika na koncertu nije bilo, ali bio je zamjenik koji će sigurno prenijeti prijateljsku poruku.

A sam koncert premijerno je predstavio početak jednog novog, nadamo se i želimo dugog i plodnog umjetničkog prijateljstva. Zagrebački solisti prvi su put nastupili sa svojim novim umjetničkim voditeljem. Prvi put nakon legendarnog Antonija Janigra, to je ponovo jedan stranac i violončelist: Marc Coppey, koji je ranije već nastupao u Zagrebu, a ovog ljeta i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Posrednik između francuskog glazbenika i ansambla bio je violist Zagrebačkih solista Aleksandar Milošev. Veza je počela nedavno, prije nekoliko mjeseci, a na Coppey je s ansamblom prvi put zasvirao na koncertu poluzatvorenog tipa u lipnju.

Vrhunski svirač i dirigent

Obostrane simpatije razvile su se brzo i obostrano, uključujući i dosadašnjeg umjetničkog voditelja Borivoja Martinića-Jerčića koji ostaje koncertni majstor. Ono što su skupa pokazali na prvom zajedničkom koncertu, sjajan je temelj za nastavak suradnje. Coppey je rasni glazbenik. Kao solist briljirao je i s klasičnim Haydnom (Koncert u C-duru), i romantičnim Čajkovskim (Andante cantabile), a kao dirigent je Šostakovičev Osmi kvartet u verziji za gudače pretvorio u doista moćnu simfoniju.

Coppey ima koncerata preko glave u Francuskoj i po svijetu, traženi je pedagog. Ipak, pronaći će već u ovoj sezoni vremena za rad i nastupe u Zagrebu, s ansamblom o čijoj je legendi slušao kao dijete i zbog koje mu ovaj angažman predstavlja čast i izazov. A prije svega, veselje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:32