SJAJAN DOMAĆIN

Šibenikom i organizacijom natjecanja ‘Janigro Junior‘ oduševljeni gosti iz cijelog svijeta, neki najavili i ljetovanje

Nagrađeni mladi čelisti sa svojim mentorima 

 Luciano Mutavdzija/Cropix
U sjajnoj atmosferi publika nije štedjela dlanove ni grla za ovacije i skandiranje "bravo"

Koncertom pobjednika u Kući umjetnosti "Arsen", završilo je 13. Međunarodno violončelističko natjecanje "Janigro Junior 2022", veliki i renomirani glazbeni događaja za mlade čeliste do 21 godine života kojemu je prvi put domaćinom bila šibenska Glazbena škola Ivana Lukačića, piše šibenski.

Na natjecanju, koje je trajalo pet dana, sudjelovalo je 68 mladih violončelista iz cijelog svijeta, a ocjenjivački sud, sastavljen od pet eminentnihviolončelista i pedagoga s međunarodnom karijerom, bio je, kako je rečeno, zadovoljan visokom razinom kvalitete sviranja svih natjecatelja te su među njima izabrali najbolje u njihovim kategorijama, određenim prema godinama rođenja. Oni su nastupili na završnom koncertu u Kući umjetnosti "Arsen", koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U sjajnoj atmosferi u kojoj publika nije štedjela dlanove ni grla za ovacije i skandiranje "bravo" te su se mladi izvođači morali vraćati na pozornicu da bi se ponovo poklonili, nastupiti su pobjednici natjecanja u svojim kategorijama: Rey Gergov (Japan/Bugarska), Petar Đula Vrbanić (Hrvatska), Albrecht Freytag (Njemačka), Anna Meipariani (Gruzija), Jin Seok Jeong (Mađarska/Koreja), Jiayi Liu (Kina) te šibenski, sadašnji i bivši, učenici: Lucija Rudan, učenica 1. razreda Glazbene škole Ivana Lukačića iz najmlađe, tzv. pretkategorije koja, kako nam je rekla, pred koncert nije imala nimalo treme, tek samo malo kada je svirala pred žirijem, te Nina Lucia Perina, studentica 2. godine Muzička akademije u Zagrebu u klasi Monike Leskovar, koja je akademiju upisala nakon završenog drugog razreda srednje glazbene škole u Šibeniku, piše šibenski.

image
Luciano Mutavdzija/Cropix

- Puno mi znači ova nagrada, jer su svi natjecatelji stvarno dobro svirali. Upoznala sam puno mladih fenomenalnih čelista, ostvarila puno kontakata, razgovarala s profesorima i žirijem. Sve ovo bilo mi je jako lijepo i korisno – rekla je Nina Lucia koja je osvojila drugu nagradu, ali je s najviše bodova zapravo pobjednica svoje kategorije, budući da prva nagrada nije bila dodijeljena. Akademija joj je, reći će, ispunila očekivanja, a paralelno sa studijem, završava i gimnaziju te je sada očekuje i državna matura. Zahtjevno je, ali to je, ističe, bio njezin odabir i zato je zadovoljna, a kada se u zgusnutom rasporedu nađe vremena za odmor misli su joj, priznaje uz smijeh, opet u glazbi i ispitima koji su pred njom!

image
Luciano Mutavdzija/Cropix

S puno emocija i zadovoljstva završni koncert dočekala je i profesorica Vanja Bošnjak. Ne samo zbog svojih učenica koje su nastupile, sadašnje Lucije Rudan i bivše Nine Lucie Perine, nego i drugonagrađenih Antee Čvorak i Lovre Tunukovića.

- Osjećam veliki ponos na sve njih. Lovre i Antea dobili su još i nagradu za najbolje izvedenu skladbu domaćeg skladatelja. Srce mi je puno i zbog toga što je ovako veliko natjecanje uspjelo doći u Šibenik u zadnjoj godini mog rada prije odlaska u mirovinu – kazala je Bošnjak, čiji se učenici s državnih i međunarodnih natjecanja već godinama vraćaju s nagradama, a dobitnici su i Oskara znanja.

image
Luciano Mutavdzija/Cropix

Čestitke za dobro organizirano natjecanje sa svim strana stižu i do Ruže Raguž Cukrov, ravnateljice Glazbene škole Ivana Lukačića i samog natjecanja.

- Svi su stvarno oduševljeni, iako možda nije zgodno da to ja govorim iz ove pozicije. Rekli su da Janigro Junior nikad nije bio bolje organiziran, jer nije bilo kašnjenja, nesporazuma, nedoumica i nedostatka informacija. Natjecatelji su imali prostor za vježbanje, raspored soba i termina vježbanja, kao i tonskih proba te natjecanja u Arsenu. Jedno jedino kašnjenje bilo je uoči proglašenje pobjednika i dodjele nagrada, jer se žiri jako dugo zadržao vijećajući. Sve ostalo bilo je besprijekorno. Nismo imali nijednu pritužbu. Da je postojala, ona bi bila glasnija od pohvala tako da sam sigurna da bi to došlo do nas – zadovoljna je Raguž Cukov kao što ju raduje i to što su natjecatelji i gosti uživali u samom gradu.

image
Luciano Mutavdzija/Cropix

- Čuli smo da su troje Mađara, natjecatelja, koji su bili sada prvi put u Hrvatskoj, odlučili doći ovamo na ljetovanje sa svojim roditeljima. Imali smo i petero Albanaca, djece koja su sudjelovala u najmanjim kategorijama, a s njima je došlo ukupno 33 ljudi. Došli su autobusom, bili ovdje tri dana i oduševljeni su. Nikome nije smetao ni onaj kišni dan, šetali su gradom, vježbali, družili se međusobno. To me je posebno oduševilo, jer na natjecanjima djeca se ipak gledaju kao, ajmo reći, konkurencija. Gleda se tko ima koliko bodova, tko je bolji..., a ovdje bi oni odsvirali u svojoj kategoriji i dok bi čekali proglašenje najboljih, skupa se šetali po gradu, pili kavu, jeli pizzu. Sjajno je bilo i to, a nije uvijek slučaj na natjecanjima, da su svi koji su pozvani na završni koncert, ostali do kraja u Šibeniku i nastupili. Čak je jedan dječak u međuvremenu otišao u Beč i vratio se nazad samo na završni koncert. "Janigro" je stvarno veliko natjecanje i mladim je čelistima ono značajno u njihovoj biografiji, a im važno je i zbog vrijednih nagrada koje smo osigurali. Još nisam do kraja svjesna da smo uspjeli ovo organizirati i da je Šibenik to doživio. Trudili smo se jako biti dobrim domaćinom. I sve kolege i kolegice iz škole su se uključili, a srednjoškolci su bili volonteri na info-pultu. Valjda su zato svi i bili oduševljeni. Nadam se da će u gradu prepoznati veličinu ovoga, kao što su prepoznali da se nešto događa i vidjeli te kutije koje su se šetale po gradu i konobari, pekari... Ukratko, bilo je prekrasno - zaključila je Raguž Cukrov.

image
Luciano Mutavdzija/Cropix
image
Luciano Mutavdzija/Cropix
image
Luciano Mutavdzija/Cropix
image
Luciano Mutavdzija/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:46