RASTKO MILOŠEV RAS

SCENA U ŠOKU ZBOG SMRTI GITARISTA PARNOG VALJKA Hus: 'Ne mogu vjerovati da ga nema'

Kao autor, producent, gitarist i aranžer surađivao je s Terezom, Dvornikom, Merlinom, Haustorom...

Bit će da sam pretjerao sa jedriljem... Ajmo na vesla: traži se piano-man/en -tertainer (Jazz/Blues standardi/Evergreens..) za angažman u šarmantnom zagrebačkom kafeu..., glasi zadnji Facebook status što ga je 4. rujna napisao Rastko Milošev Ras. Samo nekoliko dana kasnije, 12. rujna, preminuo je ovaj poznati glazbenik i bivši gitarist Parnog valjka.

Rasa se sjećaju svi oni muzičari, glumci, fotografi, novinari i pisci koji su svojedobno stajali ispred Zvečke i Kavkaza. Bio je, kažu, sjajan glazbenik, a glazbu je volio najviše na svijetu.

Glazbena obitelj

- Stanovao je u bivšem prilazu JNA. Kad sam dolazio do njega doma, iz stana se uvijek čula glazba - prisjeća se Paolo Sfeci, koji je s Rasom nekoliko godina svirao u Parnom valjku. Rastko Milošev Ras rođen je 11. studenoga 1961. u Zagrebu. Od prvog dana bio je okružen glazbom i glazbenicima.

Uz majku Kameliju Zavrl, profesoricu klavira, i brata Aleksandra Miloševa, člana Zagrebačkih solista i redovnog profesora viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ras je bio pod utjecajem kvalitetne glazbe te je s lakoćom svladao klavir, klarinet i saksofon kroz osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje. Nakon što je s petnaest godina otkrio Beatlese, zaljubio se u električnu gitaru. S nepunih 18 godina Ras je krajem 1979. postao gitarist legendarnog Parnog valjka.

- Upoznali smo se ispred Zvečke. Netko mi je rekao da postoji jedan klinac koji sjajno svira, a nakon što smo kod mene doma zajedno odsvirali par stvari, rekao sam mu: ‘Stari, ti si taj’ - govori Husein Hasanefendić Hus, koji je Rasa doveo u Parni valjak.

Najslavnija postava Parnog valjka: Husein Hasanefendić, Srećko Kukurić, Aki Rahimovski, Paolo Sfeci, Rastko Milošev

Klinac u bendu

Članovi benda bili su u prosjeku pet-šest godina stariji od Rasa.

- On je imao 18, mi nekih 23-24 godine, u tom je dobu to ogromna razlika. Ali tu veliku razliku on je nadoknađivao sjajnom svirkom pa smo brzo zaboravili da s nama svira i na turneje putuje klinac - priča Sfeci, koji se s Rasom nastavio družiti i nakon što je gitarist pet godina kasnije otišao iz Parnog valjka.

Ras je tada postao studijski glazbenik. Kao gitarist, autor, producent i aranžer surađivao je s Ninom Badrić, Terezom Kesovijom, Dinom Dvornikom, Oliverom Mandićem, Dinom Merlinom, Plavim orkestrom, Haustorom...

Krajem 80-ih osnovao je vlastitu grupu Ras 2va 3ri, objavio album “Granice” i ponovno se popeo na pozornicu - uslijedila je i turneja po SSSR-u.

Nakon što je osnovao obitelj, jedno je vrijeme živio u Njemačkoj gdje je radio kao restaurator antiknog namještaja. Pet godina kasnije seli se u Istru, gdje nastavlja restaurirati namještaj, ali i baviti se glazbom. Pisao je muziku za televiziju, reklame, glazbu za film “Srce nije u modi” Branka Schmidta.

Prije tri godine objavio je svoj povratnički album “Sanctuary” za diskografsku kuću Scardona.

Povratnički album

- Preslušao sam tu ploču, stvarno su sjajne numere s Rasovom gitarom koja je uvijek prepoznatljiva. Ne mogu vjerovati da ga više nema. Bio je stvarno veliki talent i dobar, tih čovjek. Kada pomislim na njega, sjetim se onog dečka koji je stajao ispred Zvečke i govorio mi da zna svirati - kaže Hus.

Ras je iza sebe ostavio četvero djece. Njegov sin Matej (23) student je violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Adrian (20) i Zoe (16) već godinama sviraju klavir, a kći Justina (26) studira udaraljke u Belgiji. Posljednji ispraćaj Rastka Miloševa bit će u srijedu 17. rujna u 14.30 sati u Krematoriju na Mirogoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 18:33