WHITE STRIPES

Prvi live album Jacka i Meg White oduzet će vam dah

Fascinantni album i film nastali su 2007. kad su The White Stripes širili rock kanadskim zabitima

ZAGREB - Jack i Meg White, dvoje bivših ljubavnika koji su se lažno predstavljali kao brat i sestra, 2007. godine otisnuli su se na turneju do ruba Arktičkog kruga da bi tamo proslavili desetu obljetnicu The White Stripesa. Prvi live album The White Stripesa “Under The Great White Northern Lights” nije sačinjen od cjelovitog nastupa, ali bi u nadolazećim godinama mogao postati kultnim live albumom.

Kultna ploča

Iako je posrijedi kolaž umješno “montiranih” snimaka s kanadske turneje iz 2007. godine, “Under The Great White Northern Lights” doima se poput koncerta rock’n’roll šamana i istinskog umjetničkog genija Jacka Whitea te njegove duhovne sestre Meg White čija interakcija, sviračka napetost i intenzitet ostavljaju bez daha.

Dok Jackova gitara doslovce reže zrak poput motorne pile kanadskih drvosječa, a Meg udara po bubnjevima poput Indijanke koja želi oživjeti duhove predaka, “Under The Great White Northern Lights” možda još najsnažnije od svih albuma prikazuje The White Stripes kao istinski velike umjetnike.

Njihova sinteza predratnog bluesa Ledbellyja, countryja Hanka Williamsa, pokojnih pionira rock’n’rolla poput Elvisa, zaboravljenih junaka garažnog punka 60-ih poput Sonicsa, classic rock bendova poput Zeppelina i Nirvanine destruktivnosti - umjesto pukog podsjećanja na “bolju prošlost” - rock’n’roll čini modernim i u 21. stoljeću.

U rukama Jacka i Meg rock’n’roll iznova postaje magičan i avangardan, čak i u ovim postmodernim vremenima, i kad obrađuju “Jolene” Dolly Parton. Pri tome, nevjerojatna oštrina svirke koja počiva na intuiciji i gotovo nekontroliranoj eksplozivnosti dvoje glazbenika savršeno se nadopunjuje s pomno izdizajniranom javnom pojavom Jacka i Meg, sada i izvrsnom dokumentarnom filmu Emmetta Malloya koji prati live album “Under The Great White Northern Lights”.

Misionari rocka

Leteći malim avionom zabiti na rubu Arktičkog kruga, The White Stripes kao da su poželjeli oživjeti duh Buddyja Hollyja i pionira rock’n’rolla koji su 50-ih širili rock’n’roll zabitima Amerike i Kanade poput misionara.

To su i učinili, u velikoj ljubavi koju su nekad dijelili i koja u ovom ili onom obliku još traje.

Njihova buka je ljubav i seks

Ovaj live album i dokumentarac pokazuju koliko se rock i danas - samo s dva instrumenta - može učiniti uzbudljivi i intrigantnim.

Pojašnjavajući glazbenička, vizualna i prostorna ograničenja koja zadaje sebi i Meg na svakom koncertu i snimanju ne bi li ih ona potakla da pruže maksimum, Jack White gotovo filozofski promišlja glazbu kao poklonik minimalizma kao često najkraćeg i najispravnijeg puta do središta umjetnosti. Istodobno, Meg nonšalantno kaže kako “njih dvoje samo stvaraju mnogo buke”.

Ta je buka zapravo čisti seks na sceni između dvoje bivših ljubavnika.

Rock, baš kao i vjera ako je prava, stanuje u srcu i može se iskazati i prihvatiti gdje bilo, kad bilo i kod koga bilo, a Jack i Meg White to, izgleda, jako dobro znaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:12