LJETO U MSU

Program će otvoriti ruska feministička protestna punk rock grupa Pussy Riot. Nastupaju i Sara Renar i JR August

Sara Renar

 Marko Todorov/Cropix
Zdenka Badovinac je stavila naglasak i na izložbe među kojima je izdvojila Tužne pjesme rata/Zbirka kao glagol, posvećenu Ukrajini

Ove godine Ljeto u MSU slavi svoju devetu godinu postojanja, a program koji je ove godine obogaćen koncertima, izložbama, kazalištem, performansima i filmovima održat će se od 30. svibnja do 2. srpnja.

Uvod u konferenciju za novinare otvorila je pjevačica Sara Renar svojim poznatim remakeom Šarlo akrobate Ona se budi i pjesmom Jesen. Nakon interesantnog i tehnički virtuoznog nastupa mlade izvođačice riječ je preuzeo Branko Kostelnik, autor koncepta i glavni urednik programa koji se kratko osvrnuo na prošlu godinu i izrazio svoje oduševljenje što se ovogodišnji program može odviti bez pandemijskih restrikcija. Ravnateljica MSU-a, Zdenka Badovinac, istaknula je kako je Ljeto u MSU bitna komponenta samog muzeja te ga još više čini kućom kulture i formira značajne sinergije između različitih umjetničkih polja.

image

Branko Kostelnik, Zdenka Badovinac

Marko Todorov/Cropix
image

Sara Renar

Marko Todorov/Cropix

Dodala je kako je performativni moment izrazito važan te sama kombinacija glazbe i performansa koja uvelike upotpunjuje sami program. Osvrnula se na rusku feminističku protestnu punk rock i performans grupu Pussy Riot koja je bila prvi protivnik ugnjetavačkoj politici Vladimira Putina. Badovinac je stavila naglasak i na izložbe među kojima je izdvojila Tužne pjesme rata/Zbirka kao glagol te pozvala sve na bogat ovogodišnji program.

Kostelnik je istaknuo da se ove godine Ljeto u MSU-u odvija po načelu "5 u 1" te da donosi i koncerte, izložbe, kazalište, performanse i filmove. Od predviđenih koncerata istaknuo je već spomenuti ruski bend te je objasnio kako je tekao trnovit dogovor oko njihovog nastupa. Iskazao je oduševljenje njihovom borbenošću, pankerskim petljama i snažnim ženskim osobnostima kojima su se izložile problemima koji su sada eskalirali.

"Mislim da je ovo otvaranje programa s bendom Pussy Riot najbolji primjer spoja i dodirnih točaka popularne kulture i suvremene umjetnosti", zaključio je Kostelnik.

Kustosica MSU i urednica programa performansa Ana Škegro objasnila je da su performansima dodali širinu samom programu te da je cilj zapravo bio da se u taj program mogu uključiti različite privremene instalacije aktivirane od raznovrsnih dijelova arhitekture muzeja koji pružaju veliki potencijal umjetnicima da reagiraju u skladu s njom i ostvaruju neki novi umjetnički izričaj. Istaknula je performanse Ivana Lušičića LIIK, Nine Kamenjarin, Marianne Nardini, Brune Jakupović i Lane Lehpamer, Miee Štark i Yun Collectiva, Marija Matokovića i Zrinke Užbinec.

image

Gordana Vnuk, Branko Kostelnik, Zdenka Badovinac

Marko Todorov/Cropix
image

Sara Renar, JR August, Gordana Vnuk, Branko Kostelnik, Zdenka Badovinac, Miranda Herceg, Ana Škegro, Vlado Kreslin

Marko Todorov/Cropix

Poseban program "Dani suvremenog estonskog kazališta" u suradnji s Eurokazom predstavila je Gordana Vnuk. Kazališni program upotpunit će drama Nikolaia Halezina i Natalie Kalide, predstava I Had a Couisin u režiji Valtersa Silisa, Two Garages Elmarsa Senkovsa.

Govor je bio i o monografiji MSU, maloj kratkoj storiji koja daje pregled prijašnjih programa i obiluje sjajnim fotografijama brojnih evenata.

Na kraju su Sara Renar, J. R. August i Vlado Kreslin izrazili zadovoljstvo što upotpunjuju ovogodišnji program Ljeta u MSU, a Kreslin je zatvarajući konferenciju svojim inspirativnim kantautorskim performansom i anegdotom o pjesmi O prokockanom satu začinio čitavi događaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:58