NOVA KNJIGA

Prijevod sveobuhvatne biografije rock ikone Chrisa Cornella na hrvatski

 Rockmark
Knjigu je napisao glazbeni novinar Corbin Reiff, koji na 340 stranica kronološki prati život Cornella

Glazbena knjižara Rockmark nedavno je predstavila hrvatski prijevod prve sveobuhvatne biografije rock ikone Chrisa Cornella, naslovljene "Total F*cking Godhead".

Knjigu je napisao glazbeni novinar Corbin Reiff, koji na 340 stranica kronološki prati život jednog od najboljih i najprepoznatljivijih pjevača svih vremena. Priča ide od njegovog odrastanja i prvih bendova, sve do formiranja Soundgardena s kojim je 90-ih dominirao glazbenom scenom i popularnom kulturom, skupa s Pearl Jamom, Alice in Chains i Nirvanom. Nije zaboravljena ni Cornellova dinamična solo karijera, vrijeme provedeno u Audioslaveu i Temple of the Dog, kao ni problematične godine borbe s ovisnošću. Knjiga je obogaćena brojnim izjavama onih koji su bili bliski s Chrisom Cornellom, te kroz njih podsjeća na generalnu grunge eksploziju, ali i na talent i osobnost ove glazbene ikone, koja je 2017. tragično okončala svoj život u 53. godini života.

Ova temeljita biografija među ostalim ulazi u detalje Cornellovog odnosa s Kurtom Cobainom. Njih su dvojica u vremenu kad je Cornell bio u Soundgardenu bili međusobni fanovi, a Cobain je u ovom bendu čak vidio i uzor. "Iako to nije bilo baš uočljivo na prvi pogled s obzirom na njihov različit izgled – Cobain, plavokos, zajedljiv pjevač koji je nosio široke majice i karirane flanel košulje i Cornell, visoko, tamnokoso rock božanstvo bez majice – imali su niz zajedničkih osobina. 'Tijekom godina vodio sam brojne razgovore o Chrisu i Kurtu', rekao je Jonathan Poneman. 'Kvaliteta koja je došla do izražaja dok sam se družio s obojicom bio je njihov smisao za humor, a smisao za humor nije ono po čemu bi bilo koji od njih bio poznat'," stoji u knjizi, čiji je hrvatski prijevod izašao istovremeno kada i originalno izdanje knjige.

U knjizi se spominje i Yogi Lonich, gitarist koji posljednjih nekoliko godina živi u Zagrebu. Yogi je bio s Cornellom u bendu, a zanimljiva je anegdota u kojoj mu je Chris tijekom koncerta u Webster Hallu u New Yorku na pozornici ošišao kosu.

Ova knjiga, kojoj je redovna cijena 139 kuna, idući će tjedan biti na Interliberskom popustu.

Snižena će biti i ostala novija Rockmarkova izdanja, među kojima su i druge biografije glazbenih ikona poput Johna Lennona, Davea Grohla i Franka Sinatre. Popust se očekuje i na knjigu o popularnoj seriji "Prijatelji", koja je mjesecima bila na listi najprodavanijih naslova u Hrvatskoj.

Sveukupno će na sajamskom popustu u Rockmarku biti 700 naslova. Iz ove glazbene knjižare kao najbolje ulove koji će se moći nabaviti idući tjedan izdvajaju i iduće naslove: "Brod u boci: pjesme i šansone" Arsena Dedića umjesto 79 koštat će 39 kuna, slikovnica benda Metallica sa 129 bit će snižena na 89 kuna, biografija Kurta Cobaina umjesto 159 bit će 39 kuna, o Freddieju Mercuryju ćete moći čitati za 129 umjesto 159 kuna, a isti će popust imati i biografija Brucea Dickinsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40