ŽIVIO U NEZNANJU

Preminuo kultni Sixto Rodriguez: U Detroitu je bio građevinac, u Južnoj Africi velika zvijezda

Sixto ‘Sugar Man‘ Rodriguez

 Pierre Andrieu/Afp
Rodriguez nije znao da je njegova glazba naišla na brojne sljedbenike i kultno obožavanje u nekoliko zemalja u inozemstvu

Sixto Rodriguez, glazbenik, autor pjesama i junak Oscarom ovjenčanog dokumentarca "Tražeći Sugar Mana" (Searching for Sugar Man) u kojem je opisana njegova nevjerojatna priča, preminuo je u dobi od 81 godine, potvrdila je njegova službena stranica u srijedu.

Sixto Rodriguez rođen je u Detroitu kao dijete meksičkih imigranata.

Snimio je dva albuma, Cold Fact iz 1970. i Coming to Reality iz 1971., na kojima su bile pjesme "Sugar Man" i "I Wonder" koje su mnogo godina kasnije postale hitovi.

Niti jedan od tih albuma nije se dobro prodavao, tako da ga je izdavačka kuća izbacila i prSixto Rodriguezekinula suradnju što je vrlo brzo okončalo Rodriguezovu glazbenu karijeru.

Usredotočio se na svoj posao radnika u proizvodnji i građevini.

Pritom se više puta neuspješno kandidirao za razne javne dužnosti, pa tako i za gradonačelnika Detroita 1981. godine.

U Detroitu građevinac, u Južnoj Africi zvijezda

Međutim, Rodriguez nije znao da je njegova glazba naišla na brojne sljedbenike i kultno obožavanje u nekoliko zemalja u inozemstvu – ponajviše u Južnoj Africi. Tamo je postao velika zvijezda nemajući pojma za to.

Njegovi su se albumi tamo prodavali u golemim nakladama, a pjesme postale himne protiv apartheida.

Malo se znalo o Rodriguezu i u Južnoj Africi unatoč tome što je njegova glazba bila tako popularna, a kružile su lažne glasine da se pjevač ubio na pozornici 1970-ih.

image

Sixto Rodriguez

Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Za uspjeh saznao 30 godina kasnije

Ali Rodriguez je zapravo još uvijek bio živ i zdrav i anonimno živio u Detroitu odlazeći svaki dan na posao na gradilišta.

Rodriguez je saznao za svoj uspjeh u Južnoafričkoj Republici tek kada je njegova starija kći Eva naišla na web stranicu posvećenu njemu 1997. - kada je internet još bio u povojima.

Tada je stupio u kontakt s obožavateljima u Južnoj Africi, izašao iz mirovine i otišao na svoju prvu turneju po toj zemlji 1998. pred tisućama vrištećih obožavatelja.

Njegova nevjerojatna priča ispričana je u dokumentarcu Malika Bendjelloula iz 2012. Searching for Sugar Man, koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

Dokumentarac i osvajanje svijeta

Rodriguez je potom nastupio s bendom i u večernjoj emisiji slavnog Davida Lettermana, održao rasprodan koncert u njujorškom Beacon Theatreu, nastupao na najvećim glazbenim festivalima i obišao svijet nastupajući.

Film je potaknuo da dva albuma iz ranih 1970-ih - Cold Fact i Coming From Reality - postanu uspješni u rodnoj mu Americi i diljem svijeta četiri desetljeća nakon originalnog izdanja.

Izjava objavljena u utorak na njegovoj službenoj web stranici glasi: "S velikom tugom objavljujemo da je Sixto Diaz Rodriguez preminuo ranije danas."

"Izražavamo najiskreniju sućut njegovim kćerima - Sandri, Evi i Regan - i cijeloj njegovoj obitelji. Rodriguez je imao 81 godinu. Neka njegova draga duša počiva u miru."

Uzrok glazbenikove smrti nije objavljen.

Legenda s najčudesnijom životnom pričom

Simon Chinn, producent filma Searching For Sugar Man, opisao je Rodriguezovu smrt kao "tužnu vijest".

"Bio je prava legenda i bila je čast poznavati ga", rekao je. "Kakva je privilegija moći podijeliti njegovu nevjerojatnu priču sa svijetom. Počivao u miru, Rodriguez - tvoja će glazba živjeti zauvijek."

Južnoafrički glazbenik David Scott, poznat kao The Kiffness, rekao je da je Rodriguez "legenda s najčudesnijom životnom pričom".

"U SAD-u je živio u relativnoj tami, ali je bio iznimno popularan ovdje u Južnoj Africi, a da on to nije znao do mnogo kasnije", rekao je.

"Nikada više za života nećemo svjedočiti priči poput njegove."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 19:58