U 77. GODINI

Preminula kraljica funka Betty Davis, glazbena ikona čiji se utjecaj osjeća i danas: ‘Bila je neponovljiva‘

Betty Davis

 Screenshot Youtube
Njezinu smrt potvrdila je bliska prijateljica, a uzrok smrti i dalje je nepoznat

Kraljica funka i bivša supruga jazz legende Milesa Davisa, Betty Davis, preminula je u 77. godini života.

Njezinu smrt potvrdila je bliska prijateljica Danielle Maggio, čije je istraživanje kao etnomuzikologinje bilo usredotočeno na rad Betty Davis. Uzrok smrti i dalje je nepoznat, prenosi Rolling Stone.

"S velikom tugom dijelim vijest o smrti Betty Davis, multitalentirane glazbenice i pionirske rock zvijezde, pjevačice, tekstopisca i modne ikone", rekla je Bettyna dugogodišnja prijateljica Connie Portis. "Betty je prije svega bila prijateljica, teta, nećakinja i voljena članica svoje zajednice u Homesteadu, Pennsylvaniji, te svjetske zajednice prijatelja i obožavatelja. Javit ćemo kada će se odati počast ovoj prekrasnoj i odvažnoj osobi. Danas njegujemo sjećanje na nju kao dragu i promišljenu osobu kakva je bila... Nikad neće biti druge takve Betty Davis", napisala je prijateljica.

Većina njezina glazbenog opusa snimljena je između 1954. i 1975. godine, ali se njezin utjecaj osjećao i u narednim desetljećima. Po zanimanju model, Betty Davis je prvi puta počela stvarati glazbu pod svojim pravim imenom Betty Mabry, uključujući i singl iz 1964. "Get Ready for Betty".

Bila je važna osoba njujorške glazbene scene kasnih 60-ih, napisalaj e pjesmu "Uptown" Chambers Brothersa, koja je nedavno ponovno oživjela kada se pojavila u Questloveovom dokumentarcu "Summer of Soul" nominiranom za nagradu Oscar.

Godine 1968. postala je druga supruga Milesa Davisa, a upravo je ona bila inspiracija za Milesovu "Mademoiselle Mabry".

Njihov je brak trajao samo godinu dana, a nakon toga se Betty preselila u London i tamo nastavila manekensku karijeru. Napisala je novu glazbu, a nakon gotovo godinu dana vratila se u SAD kako bi snimila pjesme sa Santanom. Umjesto toga, snimila je vlastite pjesme s grupom funk glazbenika sa Zapadne obale, a upravo je Davis napisao i aranžirao sve njezine pjesme.

Prvu ploču "Betty Davis" objavila je 1973. godine, a imala je još dva studijska albuma.

Nakon 1979. prestala je stvarati glazbu i vratila se u Pittsburgh gdje se zadovoljila povučenim životom, daleko od očiju javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:13