The Smile u Londonu

Pozornica je bila poput kaveza, a koncert je započeo stihovima Williama Blakea

The Smile

 B4859/Avalon/Profimedia
Bili smo na koncertu novog benda Thoma Yorka i Jonnya Greenwooda iz Radioheada

Koncert je započeo stihovima Williama Blakea koje je izgovorio Cillian Murphy, zvijezda "Peaky Blindersa" i osvjedočeni veliki obožavatelj Radioheada. Publika je čula prethodno snimljene uvodne stihove pjesme The Smile po kojoj je novi projekt Thoma Yorkea i Jonnyja Greenwooda, alfa i omege Radioheada, dobio i ime. Treći u bendu je Tom Skinner, 42-godišnji bubnjar iz jazz sastava Sons of Kemet, čiji je prošlogodišnji album "Black To The Future" bio visoko na listama najboljih albuma 2021. godine.

The Smile je svoj novi materijal - 15 pjesama, izveo na tri koncerta zaredom ovoga vikenda u Londonu u novom prostoru pod imenom Magazine, koji može primiti do 3000 ljudi na koncertu. Sva tri koncerta bila su rasprodana, no također svi su se mogli pratiti putem livestreama. Jutarnji je bio na prvom koncertu koji se održao u subotu u 20 sati. Obukli smo pidžame, zagasili svjetlo, otvorili pive i na televizoru pojačali zvuk na najjače. Nije to bio loš izlazak za subotu navečer. Gledati The Smile, skoro pa uživo, zajedno sa sretnicima u Londonu.

I kako zvuči The Smile? Uveliko poput Radioheada, samo još manje robuje melodiji i na trenutak muziciranje dobije formu jazz improvizacije, zahvaljujući vjerojatno i doprinosu Skinnera, jazz bubnjara koji je s Greenwoodom radio na njegovu soundtracku za film "Spencer".

Pozornica je izgledala poput kaveza, a taj ugođaj postignut je LED rasvjetom. Na stageu je bila gomila instrumenata koje su ova tri vrhunska glazbenika izmjenjivala, po nekoliko u jednoj pjesmi. Greenwood je na stage dovukao čak i harfu. I dok je Skinner za live nastup izabrao odjenuti prsluk, Greenwood je po pozornici prekrivenoj tepisima hodao bos. Bend je uglavnom djelovao kao da svira kod vlastite kuće.

Radiohead ili volite ili ne volite. Ja sam enormni fan, otvorena za svu njihovu pretencioznost, turobno zavijanje Thoma Yorkea i nevjerojatan groove koji Greenwood može upogoniti svojim abrazivnim gitarama. U The Smileu su se ova, kako ih vole zvati, dva najveća intelektualca suvremenog rocka oslobodila svih okova. I zaplovila u glazbeni i poetski misticizam koji se nalazi iza vrata koja im je otvorio veliki engleski pjesnik William Blake, koji je živio na prijelomu 18. u 19. stoljeće.

Svirka je krenula s Yorkeom za klavirom, pjevajući "Panavision" svojim prepoznatljivim falsetom. "Thin Ting", "Open the Floodgates", "Free in the Knowledge", "You Will Never Work in Television Again" - s čime je završen prvi dio koncerta - tek su neke od pjesama koje su vrijedne vaše pažnje kad The Smile uskoro objavi svoj prvi album u produkciji Nigela Godricha, stalnog producenta Radioheada. Publika u dvorani je - treba li to uopće reći - bila vrlo entuzijastična, a bend je na bis izveo "Just Eyes and Mouth".

Ono što smo čuli je prog rock 21. stoljeća evoluiran na neku višu razinu. Sa mnom u društvu koncert je gledao veliki obožavatelj King Crimsona kojem ovako zahtjevna (rock) glazba nije bila opterećenje.

The Smile je prvi put nastupio prošlog proljeća na Glastonburyju i također ga se moglo vidjeti putem livestreama. Koncerti koji su održani ovoga vikenda i mogli su se pratiti putem livestreama producirala je kompanija Driift. Treba reći da je koncert odnosno livestream izvrsno režiran - to je miljama daleko od "običnog" televizijskog prijenosa. Ulaznica za livestream je u pretprodaji koštala 17 a poslije nešto manje od 20 dolara. Mislim da je to odlična vrijednost za novac. Naime, koncert za koji ste kupili ulaznicu u sljedećih 48 sati možete pogledati koliko god želite puta, što sam ja i napravila u nedjelju poslijepodne. Također, za cijenu jedne ulaznice svoj livestream možete gledati u društvu koji može biti brojno koliko god vi to želite.

Naravno, neusporedivo je to s live nastupom - no ja sam zbog prilike da The Smile gledam i na ovakav način bila gotovo podjednako uzbuđena. I ako je lokalnim promotorima Radiohead ipak preskup da ga dovedu u ove krajeve - a ja sam ga imala sreće slušati uživo 2003. godine u talijanskoj Ferrari nakon albuma "Hail to the Thief" - možda će ipak manje koštati dovesti The Smile. Čiji koncert uživo nikako ne bi trebalo propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:29