PRVI NASTUPA VID JAMNIK

Počinje međunarodni festival ‘Jazz u vinogradu‘, na 340 metara nadmorske visine u Međimurju. Stižu i glazbenici iz New Yorka

Jazz u vinogradu

 Promo/
Od 25. do 27. kolovoza na imanju vinarske obitelji Štampar nastupit će renomirana imena jazz glazbe

Bliži se treće izdanje međunarodnog festivala "Jazz u vinogradu", događanja koje se sada već tradicionalno održava u zadnjem vikendu kolovoza na predivnom Mađerkinom bregu u Međimurju. Od 25. do 27. kolovoza na imanjuvinarske obitelji Štampar koje se nalazi na 340 metara nadmorske visine nastupit će renomirana imena jazz glazbe. Prvi na redu su Vid Jamnik European Quartet (Slo/Nl/Mk). Jamnik je vibrafonist koji živi i radi u New Yorku i nedavno je izabran u finale pet najboljih mladih europskih jazz glazbenika. U suradnji s gitaristom i kompozitorom Ratkom Zjačom iza kojeg stoji velika međunarodna diskografija, nastao je ovaj kvartet koji izvodi originalne kompozicije. Zjača, naš proslavljeni gitarist i dobitnik Nagrade za životno djelo, ujedno je i umjetnički voditelj "Jazza u vinogradu".

Dan poslije, 26. kolovoza, slijede Poljaci Piotr Damasiewicz & Into The Roots. Damasiewicz je skladatelj, trubač, multiinstrumentalist, pedagog, putnik i kustos međunarodnih glazbenih platformi. U svom radu koristi se jezikom jazza, klasične glazbe 20. stoljeća, etno glazbe, moderne glazbe, uz europsku improviziranu glazbu i eksperiment, a pobjednik je Jazz2020 u kategoriji Umjetnik godine prema izboru čitatelja i slušatelja Jazzpressa i Radiojazza.

Zadnji dan rezerviran je za nastup XYQuartet iz Italije kojeg čine Nicola Fazzini, Alessandro Fedrigo, Saverio Tasca i Luca Colussi. Ovaj sastav smatra se reprezentativnim bendom novog svijeta talijanskog jazza. XY kvartet ističe se uživo svojom snagom i izražajnom učinkovitošću kojom je u stanju razraditi glazbene, originalne i inovativne materijale održavajući stalnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije. Različiti utjecaji, objašnjavaju, obilježavaju glazbu benda; jazz, suvremena, minimalizam, elektronika a svaki od tih elemenata kao da se stapa u osebujan i jedinstveni jezik koji stavlja bend u središte međunarodne pozornosti. Prije i poslije koncerata publiku će zabavljati DJ-i na čelu s Ozrenom Kanceljakom.

Pored toga, festival će se predstaviti kroz nekoliko Masterclassova na kojima će svjetski poznati jazz glazbenici podijeliti svoja znanja i iskustva s mladim glazbenicima te izložbom "Portreti - glazba u slici" fotografa i slikara Jože Požrla i Stojana Brezočnika, a sve u suradnji s prijateljskim festivalom iz Slovenije Jazz Ravne. Taj dio programa održavat će se u Domu kulture Štrigova. Pogled s kaskadnih vinograda na četiri države (Slovenija, Mađarska, Austrija i Hrvatska), glazbu i vino, upotpunit će ponuda poznatog međimurskog chefa Marka Palfija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:53