IZVJEŠTAJ S KONCERTA

PAUL McCARTNEY U BEČU Trosatna ekstaza za ljubitelje Beatlesa i ostale glazbene sladokusce

 Tihomir Čirjak
 

Jedan od najvećih glazbenika našeg vremena Sir Paul McCartney je prvi put nakon pet godina održao nastup u Austriji. Beč je već uobičajena destinacija za hrvatske poklonike rock koncerata, koji žele vidjeti uživo one svjetske zvijezde koje uporno zaobilaze našu zemlju. Među njima je i McCartney, jedan od famozne liverpulske četvorke poznate pod imenom The Beatles, koji je u Hrvatskoj nastupio samo jednom, zajedno s grupom Wings i to pradavne 1976. godine u zagrebačkom Domu sportova.

Bilo je i zadnjih godina nekih glasina o pokušaju da se organizira McCartneyjev koncert u našoj zemlji, ali to se zasad nije dogodilo, pa je putovanje u austrijsku metropolu ipak bilo najbolja solucija za hrvatske fanove Beatlesa, Wingsa i Maccine solo karijere, koji žele biti sigurni da će barem jednom u životu vidjeti koncert legendarnog glazbenika.

Tihomir Čirjak

Bečki Stadthalle je kompleks s nekoliko koncertnih dvorana, jedan od najposjećenijih u Europi i jedan od onih s najbogatijom prošlošću, u kojem su od otvorenja 1958. godine nastupili gotovo svi najslavniji svjetski glazbenici, u rasponu 'od ABBA-e do Zappae', od jazza i countryja do popa i rapa. Pjevali su tu Luciano Pavarotti, Willie Nelson, Johnny Cash, Frank Sinatra, Ray Charles, Prince i David Bowie, da spomenemo samo nekoliko velikih imena. McCartney je svoj koncert 5. prosinca, prvi od dva uzastopna na istoj lokaciji, održao u najvećoj dvorani kompleksa, koja prima oko 15,000 posjetilaca. Dvorana je, naravno, bila sasvim popunjena.

Pojačane mjere osiguranja su prisilile publiku da neuobičajeno dugo čeka na ulaz u dvoranu, a u samoj sali ih je u svojstvu predgrupe dočekao DJ koji je pristigloj publici puštao pjesme Beatlesa u ponešto izmijenjenim verzijama, a od publike se oprostio s 'Komm, gib mir deine Hand', njemačkom verzijom globalnog hita 'I Want to Hold Your Hand', koju su 'čupavci iz Liverpoola' snimili 1964. za njemačko tržište.

Tihomir Čirjak

McCartney već dugi niz godina nastupa s istom postavom pratećih glazbenika, gitaristima Rusty Andersonom i Brianom Rayem, multiinstrumentalistom Paulom Wickensom i bubnjarem Abeom Laborielom Jr.-om. Tek povremeno se tijekom koncerta pojave i trojica glazbenika s puhačkim instrumentima.

Sedamdesetšestogodišnji McCartney na koncertima svira električnu i akustičnu gitaru, bas gitaru, klavir, mandolinu i ukulele, puna tri sata provede na sceni i uz glazbeni dio nastupa još uspije ispričati i poneku anegdotu iz šezdesetih godina, poput one o Jimiju Hendrixu, koji je s pozornice tijekom izvođenja pjesme Beatlesa, koja je objavljena koji dan ranije, molio Erica Claptona da se iz publike popne na scenu i pomogne mu naštimati gitaru.

Koncert je otvoren pjesmom Beatlesa 'A Hard Day's Night', a završen je skoro tri sata kasnije nizom pjesama s albuma 'Abbey Road': 'Golden Slumbers/Carry That Weight/The End'. Ukupno 38 izvedenih pjesama na jednom koncertu! Od pjesama Beatlesa izvedene su između ostalih bile 'Love Me Do' (ovom prilikom posvećena nedavno preminulom producentu Georgeu Martinu), 'Something' (u znak sjećanja na Georgea Harrisona), 'From Me To You', 'Lady Madonna', 'Let It Be' i 'Hey Jude'. Uz zgoditke Wingsa kao što su 'Live And Let Die' i 'Band On the Run', našlo se mjesta za živahne i erotizirane pjesme s novog albuma 'Egypt Station': 'Come On To Me' i 'Fuh You'.

McCartneyjev band posjeduje drsku rock energiju, koja je maksimalnom žestinom dvoranu ispunjavala zvukom na vjerojatno prvoj heavy metal pjesmi 'Helter Skelter' (s 'Bijelog albuma' Beatlesa iz 1968.) i 'Let Me Roll It' (McCartneyjevom velikodušnom odgovoru na Lennonovu uvredljivu pjesmu 'How Do You Sleep?' iz ranih sedamdesetih). Jedan od vrhunaca večeri je zasigurno bila Paulova posveta Johnu Lennonu izvođenjem pjesme 'Here Today' samostalno na akustičnoj gitari.

McCartney je zadnjih nekoliko godina imao izvjesnih problema s glasom, pa je bilo zadovoljstvo čuti da je sad u nešto boljoj pjevačkoj formi, što naravno ne znači da može pjevati jednako kvalitetno kao u mlađim danima (teškoće su se najviše osjetile u zahtjevnoj 'Maybe I'm Amazed'), ali čini se da uspješno vodi borbu s godinama.

Tihomir Čirjak

Mladi Amerikanac je uz McCartneyjev blagoslov na pozornici zaprosio svoju djevojku Kanađanku, a pri kraju koncerta su se Paul i njegovi prateći glazbenici pojavili na pozornici noseći zastave Austrije, Velike Britanije i zastavu duginih boja. Upečatljiv završetak veličanstvenog spektakla i magičnog tajanstvenog putovanja kroz kajdanku glazbenog velikana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:00