DRAGI PRIJATELJ

Ovaj bih album volio slušati s pokojnim Darkom Glavanom. Krenuli bismo...

 Anthony Pidgeon/alamy/alamy/profimedia/Anthony Pidgeon/alamy/alamy/profimedia
Kako je Dave iz Kalifornije, a Jimmy iz Teksasa, tako se album i zove ‘TexiCali‘

Kao i Willieju Nelsonu na albumu "Borderland", tako je i Jimmyju Daleu Gilmoreu (ex-The Flatlanders) i Daveu Alvinu (ex-The Blasters) na umu granica SAD-a i Meksika. Obojica su iskusni kantautori koje pratim već desetljećima, a Jimmy me nakon promocije jedne knjige (o hipijevskim rednecksima Teksasa sedamdesetih) nudio i muffinima. Baš je ljubazan čovjek, a vjerojatno je takav i Dave Alvin. Međusobno izmjenjuju pjesme i priče o životu, lutanju i ljubavi; Dave ih pjeva dubljim baritonom, a Jimmy visokim tenorom, dok iza njih folk, country i blues-rock nenametljivo svira Alvinov prateći sastav The Guilty Ones.

Kako je Dave iz Kalifornije, a Jimmy iz Teksasa, tako se album i zove "TexiCali", onako kako se zvao i jedan EP ZZ Topa, a posrijedi je i jedna od onih ploča koje bi bilo krasno slušati kad iz Austina kreneš u San Pedro, tamo preko Phoenixa, kao u onoj pjesmi "By The Time I Get To Phoenix" Glenna Campbella koju još više volim u verziji Isaaca Hayesa koji me na zagrebačkom Ranžirnom kolodvoru nudio lososom, rižom i svojim ljutim umacima, pjevajući mi pjesmice Chefa iz "South Parka". Ali ovdje ne napuštaš dragu i ne pjevaš da ćeš ti već biti u Phoenixu kad ona ustane.

Ne, ovo je ploča kakvu bih volio slušati s pokojnim Darkom Glavanom. Krenuli bismo preko Red Rivera pa pljucnuli u Rio Grande, stali na viski i kavu kod Howeja Gelba (ex-Giant Sand) u Tucsonu, pozvali dečke iz Calexica da navrate iz susjedstva, nazvali Dana Stuarta da skokne iz Meksika i cure iz Hazeldinea da dođu s roštiljem iz Albuquerqueja, nešto čvaknuli u studiju Rancho de la Luna kod Davea Catchinga (ex-Eagles Of Death Metal) na rubu Joshua Treeja, pa na kraju odrijemali na kauču kod Mikea Watta u San Pedru dok njegova susjeda Ljilja Nikoloski ne ispeče kolače. Eto, takva je ploča "TexiCali" i baš me briga ako niste ništa shvatili. Imate uši pa je slušajte.

DAVE ALVIN & JIMMY DALE GILMORE

TexiCali

Yep Roc

žanr: americana

ocjena: 4

------------------

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 12:12