NIŠTA NIJE NEMOGUĆE

Oskarovac će režirati četiri filma o Beatlesima; po jedan o svakom članu legendarne grupe

The Beatles (George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney i John Lennon)

 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia
To je prvi put da su protagonisti i njhove obitelji te nositelji prava Apple odobrili ovaku ekranizaciju

Sam Mendes, Oscarom nagrađeni redatelj dvaju najuspješnijih filmova o Jamesu Bondu, uhvatit će se u koštac s još jednom multimilijunskom britanskom kulturnom institucijom - Beatlesima. Redatelj je, kako donosi The Guardian, najavio da će snimiti četiri odvojena igrana filma, po jedan za svakog člana benda. Projekt ima blagoslov Paula McCartneyja i Ringa Starra, te obitelji Johna Lennona i Georgea Harrisona. To je inače prvi put da su oni te nositelji prava Apple, odobrili ekranizaciju cjelokupne životne priče i prava na glazbu za film s scenarijem. Mendes je objasnio da će sva četiri filma biti objavljena 2027. i da će pričati međusobno povezane priče, po jednu iz perspektive svakog člana benda, na inovitaivan i revolucionaran način.

"Čast mi je pričati priču o najvećem rock bendu svih vremena", kazao je Mendes. Još uvijek nije objavljeno tko će biti scenaristi kao ni glumci u tom projektu. Mendesova producentica Pippa Harris, objasnila je da je redatelj došao na ovu ideju prije više od godinu dana, a dokaz njegove kreativne briljantnosti i moći uvjeravanja jest da su Paul McCartney, Ringo Starr, Sean Lennon i Olivia Harrison odgovorili s takvom toplinom i entuzijazmom čim je s njima razgovarao.

"Ono što je doista uzbudljivo je da Sam ima slobodu zadubiti se u živote svakog od Beatlesa, bez osjećaja da bend želi da on ispriča određenu ‘autoriziranu‘ verziju njihova uspona", kazala je Harris za Deadline. Tom Rothman, predsjedavajući i glavni izvršni direktor Sony Picturesa, dodao je kako kazališni filmski događaji danas moraju biti kulturno seizmični.

"Samova odvažna, opsežna ideja je to i još nešto. Spajanje njegovog premijernog filmskog tima, s glazbom i pričama četvorice mladića koji su promijenili svijet, uzdrmat će publiku diljem svijeta. Duboko smo zahvalni svim stranama i veselimo se što ćemo prekršiti neka pravila Samovom jedinstvenom umjetničkom vizijom.", istaknuo je Rothman.

Beatlesi su osnovani 1960. godine i promijenili su tijek glazbene povijesti prije nego što su se raspali 1970. godine. O bendu su snimljeni deseci dokumentaraca, uključujući "The Beatles Rona Howarda: Osam dana u tjednu - Godine turneje" (2016.) i "Get Back", hvaljeni trodijelni osmosatni film Petera Jacksona iz 2021. godine. Oko 18 biografskih filmova o bendu također se pojavilo na velikom i malom ekranu, od kojih su najhvaljeniji "Backbeat" iz 1994. koji se fokusira na nekadašnjeg gitarista Stuarta Sutcliffea i "Nowhere Boy" iz 2009. o adolescenciji Johna Lennona. Prošle godine objavljena je "Now and Then", navodno posljednja pjesma sa sva četiri ključna Beatlesa, koja je uključivala McCartneyja, Harrisona i Starra koji su pratili i adaptirali audio zapis koji je snimio John Lennon prije no što je ubijen 1980. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:59