IDEJA INTENDANTICE

Operni festival okupit će 4500 ljudi, a pjeva i 80-godišnja Dunja Vejzović

Dunja Vejzović

 Neja Markicevic/Cropix
Na prvi Opera Zagreb Festival u HNK od 25. lipnja do 5. srpnja dolaze riječko, splitsko i ljubljansko kazalište

HNK Zagreb, u jeku pet vlastitih opernih premijera u sezoni, zaključno s lipanjskom premijerom "Stanca" Jakova Gotovca, od 25. lipnja do petog srpnja organizira Opera Zagreb Festival, prvi operni festival u produkciji nacionalnog kazališta i u glavnome gradu. Na festivalu se HNK Zagreb predstavlja s Verdijevim "Nabuccom", HNK Split s Mascagnijevom "Cavalleriom rusticanom", HNK Osijek s Donizettijevim "Ljubavnim napitkom", HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s "Pikovom damom" P. I. Čajkovskog, a SNG Ljubljana s Goundovim "Faustom".

1000 artista

- Ideja za Festival je došla od intendantice Ive Hraste-Sočo, koja je održavanje, odnosno pokretanje Festivala uključila u program natječaja za svoj mandat od četiri godine. Radi se o hvalevrijednom iskoraku kako za naše kazalište, tako i za suradnju koju ste spomenuli. Naši operni ansambli dugo, odnosno predugo nisu gostovali u Zagrebu i mišljenja sam da se na ovaj način umjetnički obogaćuje operna sezona u HNK, ali i turistička ponuda grada Zagreba. Također, ovo je prilika da nama bliski operni ansambli, u ovom prvom izdanju Festivala, pokažu svoja najuspješnija uprizorenja - govori bariton Ljubomir Puškarić, savjetnik Opere HNK Zagreb.

Točnu brojku nisu računali, no budući da će u HNK biti operne kuće iz Rijeke, Splita, Osijeka i Ljubljane, sa zborovima i orkestrima, plus matični ansambl iz Zagreba, kazalištem bi moglo prodefilirati oko 1000 umjetnika i do 3500 ljudi u gledalištu.

image
Nera Simic/Cropix
image

Hrvatsko narodno kazalište.
Premijera Verdijeve opere Nabucco pod dirigentskim vodstvom Piera Giorgija Morandija i u režiji Giancarla del Monaca.
Na fotografiji: završetak predstave.

Nera Simic/Cropix

Izlazak na otvoreno?

- Za sada nije konkretna ideja da Festival bude i na otvorenome. Za početak smo se fokusirali na izvedbe u kazalištu i dodatne popratne programe uoči, za vrijeme i nakon izvedbi. Postoje neke ideje koje su na tragu vašeg pitanja, ali to će pričekati eventualno drugo izdanje Festivala - govori Puškarić. Bit će to, svakom slučaju, susret najznačajnijih opernih kuća u regiji.

image

Cavalleria Rusticana, HNK Split

Promo
image

Ljubavni napitak, HNK Osijek

Promo

- Držim da je u posljednjih 10 godina bilo nedovoljno mogućnosti za gostovanja opernih predstava u Zagrebu, pa me jako vesele nove mogućnosti koje omogućuju Opera Zagreb Festival i nedavno osnovani Konzorcij HNK (svih nacionalnih kazališta u Hrvatskoj), koji je u ovoj sezoni ponudio mnoge suradnje, koprodukcije i gostovanja zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medja za taj projekt - zaključuje Puškarić.

Od opera koje sudjeluju na festivalu, sve su dosad imale premijeru osim "Pikove dame" Petra Iljiča Čajkovskog u riječkoj izvedbi, gdje je dirigent Valentin Egel, dok su redatelji Christian Romanowski i Dunja Vejzović, koja je i umjetnička voditeljica projekta. Uskoro 80-godišnja primadona Vejzović i pojavit će se u operi u ulozi stare Grofice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:51