José Carreras

Operna zvijezda sutra stiže u Lisinski, a svi su zaboravili koja mu je poznata Hrvatica bila prva partnerica

 Brian Hallett/
Ovaj 77-godišnji tenor, koji se oprašta od scene, debitirao je u Madridu 1982. u Bizetovoj operi "Carmen"

Uoči večerašnjeg koncerta Joséa Carrerasa u Lisinskom, zgodno je sjetiti se nekoliko detalja iz karijere 77-godišnjeg tenora, vezanih uz naše umjetnike. Dugogodišnja suradnja s preminulim dirigentom Vjekoslavom Điđijem Šutejem poznata je prvenstveno po glasovitim bečkim spektaklima uz kolege Placida Dominga i Luciana Pavarottija. Nakon što je Điđi obolio, Carreras je sa Zakladom "Ana Rukavina" 2008. organizirao veliki humanitarni koncert, a godinu dana kasnije uslijedio je, nažalost, i in memoriam omiljenom maestru.

Carreras je uz Šuteja postao veliki prijatelj Hrvatske, ali i Međugorja i Mostara, gdje su također nastupali.

No, manje je poznato da je ovaj profinjeni i najsuzdržaniji od tenorskih zvijezda, možda najbolji kao Don Jose u Bizetovoj "Carmen", upravo tom ulogom debitirao u Madridu 1982., a njegova prva Carmen bila je naša Ruža Pospiš Baldani. Poznavali su se otprije, kao partneri u "Krabuljnom plesu" milanske Scale u režiji Franca Zeffirellija iz 1975. i u festivalskoj, salzburškoj "Aidi" iz 1980., koju je režirao te izvedbama ravnao Herbert von Karajan. No prva "Carmen" u njegovoj Španjolskoj i kultnom Teatru de la Zarzuela bila je ipak posebno emotivna uz tada najtraženiju svjetsku Carmen, našu Ružu. U njezinoj je monografiji napisao da je pamti kao jednu od najboljih!

A u godini u kojoj se oprašta od scene, ljubitelji opere pamtit će našeg prijatelja tenora kao jednog od najsenzibilnijih vokalnih umjetnika.

image

presnimke iz knjige Ruza Pospis Baldani.

Presnimka/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:47