‘NERVOZNIJE SU‘

One potvrđuju da u posljednje vrijeme djevojke rade puno zanimljiviju glazbu, njihovi su vokali između vriskova i šaptaja

Goat Girl

 Gonzales Photo/flemming Bo Jense/imago Stock&people/profimedia/Gonzales Photo/flemming Bo Jense/imago Stock&people/profimedia
Goat Girl rabe motoričku buku, podzemnu elektroniku, šamanske ritmove, guste teksture i stilsku srodnost s posljednjim albumima PJ Harvey.

U pjesmi "Chick New Wave", s albuma Shellaca "To All Trains", Albini duhovito pjeva "Završio sam s glazbom frajera/To što rade nije hrabro/Sve do čega mi je stalo/Koke su novog vala", a jedan od ženskih sastava zbog kojih je tako rezonirao možda je i londonski trio, donedavno kvartet Goat Girl.

Nakon dva albuma u produkciji Dana Careyja, gurua recentnog britanskog i irskog post-punk vala, "Below The Waste" koproducirao je njegov kolega John Spud Murphy, iz čije je radionice izašao "False Lankum" irske gothic-folk grupe Lankum, koji su neki magazini proglasili najboljim albumom 2023. godine. Sveze Goat Girl s Breedersima, Slitsima, Bikini Girls i Sleater-Kinney čujne su. Post-punk tih cura često je ekscentričan, a vokali između vriskova, šaptaja i namjernog pjevanja mimo melodija. Ako su na prvom bile malo "darkerske", na drugom popične, sada su Goat Girl tjeskobnije i nervoznije, a za to rabe motoričku buku, podzemnu elektroniku, šamanske ritmove, guste teksture i stilsku srodnost s posljednjim albumima PJ Harvey. Šteta što u posljednjoj trećini "Below The Waste" donekle pada u intenzitetu, no Goat Girl potvrđuju Albinijevu tezu, prema kojoj su djevojke posljednjih godina zanimljivije od momaka. Nikad nećemo doznati kako bi zvučale da ih se dohvatio.

GOAT GIRL

Below The Waste

Rough Trade

žanr. post-punk

ocjena: 3 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 14:43