JESUS AND MARY CHAIN

Oduševili su prepunu Tvornicu, na kraju odsvirali svoj najveći hit...

 Lucija Ocko/Cropix
Koncertom koji je završio pjesmom ‘Reverence‘ slave čak 40 godina svoje karijere

The Jesus and Mary Chain sinoć su održali koncert Hrvatskoj. Jedan od najutjecajnijih bendova svoje generacije fantastično će otvoriti novu koncertnu sezonu u zagrebačkoj Tvornici kulture u srijedu, 28. kolovoza 2024. godine. Bend velikom turnejom "40 godina" i autobiografijom obilježava 40 godina postojanja. Iako je koncert bio rasprodan, poručili su da ne žele seliti u veći prostor.

Svoju su veliku obljetnicu obilježili i albumom "Glasgow Eyes" koji je objavljen u ožujku – prvim studijskim albumom nakon izdanja "Damage and Joy" iz 2017. godine. Za ovu su važnu godinu braća najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, "Glasgow Eyes" predstavljaju stapanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obilježava povratak korijenima. Album je snimljen u Castle of Doom studiju u Glasgowu, a Jim i William Reid potpuno su se predali kreativnom procesu. Ovim su pjesmama predstavili svoje novo poglavlje kojim kombiniraju mećavu melodije, feedbacka i kontroliranog kaosa, ljubav prema Suicideu i Kraftwerku te manje disciplinirane pristupe jazzu. Zvuk i energija i na novom su izdanju ponovno svježi i radikalni te preliveni nepobitnim mračnim šarmom.

The Jesus and Mary Chain iz genijalne su ideje postali stvarnost još u lipnju 1984. godine, u noći kada je bend održao svoju prvu svirku. Neodoljivi outsideri otad stvaraju vlastite svemire, a odigrali su ključnu ulogu u formiranju podžanrova kao što su shoegaze i noise pop. Već su svojim debitantskim albumom "Psychocandy" i progresivnim glazbenim izričajem osvojili kritičare, no drugim su se izdanjem "Darklands" lansirali u zvijezde.

Britanske su legende u sklopu velike svjetske turneje po prvi put u Zagrebu zasvirati hitove kao što su "Head On", "Just Like Honey" i "April Skies".... Na kraju su koncerta odsvirali hit "Reverence".

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:27