KSET

Od emocionalnih previranja koja se čuju u uzdahu do ode ženama kroz glas Laurie Anderson

Niko Potocnjak
 Bruno Konjevic/Cropix
Na četvrtom izdanju festivala ZEZ među ostalim se može pogledati i film ‘Sisters With Transistors‘

Monotoniju kišnog vremena i temperatura koje se bliže nuli treba prekinuti nečim neuobičajenim, a jedan je od prijedloga svakako festival ZEZ koji se održava u KSET-u.

Iza akronima ZEZ stoji ime Zavod za eksperimentalni zvuk, a riječ je zapravo, objašnjavaju organizatori, o koncertnim ciklusima eksperimentalne glazbe, koji se u Klubu studenata elektrotehnike održavaju od 2013. godine.

Program je otvoren jučer izložbom zvuka, na kojoj su umjetnici, primjerice, promišljali temu emocionalnih previranja koja se čuju u (uz)dahu, ali i, recimo, postavili zvučnu instalaciju dobivenu korištenjem kontakt-mikrofona. Sinestetička forma izložbe zvuka već pokazuje u kojem smjeru ide festival: očekujte ono što nemate prilike čuti često.

Eksperimenti sa zvukom nastavljaju se od danas do nedjelje, u večernjim terminima. Danas nastupaju kenijski duo Duma te Niko Potočnjak, a sutra Rusi Obrazeena i Ponomarev Massacre te Slovenac Kikimore. Taj (anti)glazbeni program je i na web kanalima ZEZ-a, a treba istaknuti da se u petak sprema party s pripadnicima kolektiva Volta i Ubicom, gostom iz Srbije.

U nedjelju se festival zatvara projekcijom filma "Sisters With Transistors" redateljice Lise Rovner, koji najavljuju kao "izvanrednu neispričanu priču o pionirkama elektroničke glazbe, kompozitoricama koje su prihvatile strojeve i njihovu oslobađajuću tehnologiju kako bi u potpunosti promijenile način na koji stvaramo i slušamo glazbu danas". Film, svojevrsna oda ženama, napravljen je od arhivskih snimki koje su popraćene naracijom avangardne skladateljice Laurie Anderson.

Za ulaz na sve programe potrebna je covid-potvrda, a karte se mogu kupiti u KSET-u ili u Dirty Old Empireu. Cijena za festivalsku je 160 kuna, a za pojedinačne se kreće od 50 do 70 kuna (s tim da cijena raste na dan koncerta).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:56