TIK TOK HEJTERI

Novi klinci su opaki, sve će nas poslati u staračke domove: ‘Nikad nas više nećete vidjeti, pa onda *ebeno zapjevajte sad‘

Blur na Coachelli

 Valerie Macon/Afp/Profimedia/Valerie Macon/afp/profimedia
Kako su klinci na Coachelli pokopali Blur i devedesete zajedno s njima: ‘Zašto *ebeno ne pjevate s nama?‘

Dobro to kaže Aleksandar Dragaš - bolje ti je umrijeti s 27. nego ostarjeti i postati nebitan. Evo primjer Blura, britpop bogova koji su spektakularno polomili zube prošlog vikenda na Coachelli. Na američkom megafestivalu koji se ionako pretvorio u štalu, a ove godine umalo i raspao, pojavili su se u subotu, devet godina od svoje zadnje velike svirke na kontinentu, a strašno su se iznervirali jer ih klinci u publici nisu šljivili ni pet posto.

Stvari su krenule nizbrdo već u najavama američkih medija koji su pjevača Damona Albarna (56) prodavali kao frontmena Gorillaza (?!), a podosta je toga, čini se, uprskao i sam bend koji na videosnimkama što kruže po internetu (i mogu zavarati) zvuči raštimano i izvan tonaliteta.

@thenewsmovement And the crowd goes mild… Blur’s Damon Albarn tells Coachella crowd ‘you’re never seeing us again’ after a noticeable lack of enthusiasm for their set 🥲 #coachella #coachella2024 #blur #damonalbarn #girlsandboys ♬ original sound - The News Movement

Albarn je publiku prvo animirao pa pristojno molio da sudjeluje, a onda izgubio živce tijekom "Girl&Boys" pa joj u lice sasuo: "Nikad nas više nećete vidjeti, pa onda slobodno jebeno zapjevajte sad".

A klinci k‘o klinci, skrolaju po mobitelima i vajbaju, zaboli ih za tamo neki bend koji je bio bitan njihovim starcima, ako čak i to, jer Amerikanci nikad nisu marili za britanske rock bendove devedesetih, s izuzetkom možda Radioheada. Bravo i za organizatore koji su ih, kako je Albarn otkrio u intervjuu, nazvali u deset navečer i rekli im: Hoćete na Coachellu? Imate pet minuta da odlučite, javite. Sretno!

Pola posjetitelja na Blur je tako došlo samo da zauzmu dobra mjesta za Tylera, The Creatora koji je nastupio nakon njih.

Konačno su pokopane devedesete, likuju recenzenti komentirajući mlak prijem Blura i No Doubta koji su se okupili baš za Coachellu, ali istina bi mogla biti puno gora - Coachella, zapravo, naviješta smrt festivala, barem onakvih kakve pamtimo mi kojima Blur nešto znači.

Govorimo ipak o bendu čijih je sedam od devet albuma bilo broj jedan u Britaniji, posljednji od njih lani (koliko vas je doista preslušalo "Ballad of Darren"?), bendu koji je s Oasisom rušio naklade, punio stadione i novine i strašno utjecao na rock u najmanje dva različita desetljeća.

Ali, hej, bilo je to prije trideset godina, a otad su, rekli bi cinici, crknuli i albumi, i novine, i CD-i, a s njima i svi ti dinosauri. Tik Tok generaciji malo je toga izvan Tik Toka bitno, malo toga ih uzbuđuje i, općenito, zadržava pažnju. Ti novi klinci su opaki, sve će nas poslati u staračke domove, komentiraju fanovi Blura.

Publika na Coachelli općenito je zloglasna. Karte su brutalno skupe, publika iznimno mlada, a festival je pokupio lošu reputaciju kao mjesto za influencere na kojem je važno biti viđen, a ne dobro se zabaviti. S takvim postavkama posve je "normalno" na istom festivalu imati Lanu Del Rey, Grimes, No Doubt i Blur kao jednako važne headlinere.

image

Blur na Coachelli

Valerie Macon/Afp/Profimedia/Valerie Macon/afp/profimedia

- Ova nas je pjesma obilježila, a gledam na Tik Toku kako je viralan video u kojem ju ‘izvode‘ usisivači - žalio se Albarn tijekom koncerta prije nego što su izveli "Song 2", a ubijte me na mjestu ako pola publike u tom trenutku nije uzelo mobitele u ruke da pogleda spomenuti video. I Albarn može biti sretan ako će ga pamtiti makar samo po tome.

Nije Blur jedini nadrljao na Coachelli proteklog vikenda. "Čavel v glavu" dobila je i Lana Del Rey. Kao headlinerica u petak nakon nastupa se suočila s kritikama da je statična, depresivna, tugaljiva i tiha. Prilično čudno za pjevačicu koja je karijeru izgradila upravo na tome - tugaljivim atmosferičnim baladama. Grimes je urlala od bijesa jer joj se pokvarila oprema, probleme sa zvukom prošla je većina drugih, bilo je deranja na tonce i obračuna s publikom.

Kalifornijski festival jedan je od najvećih i najpoznatijih na svijetu, a rekordne 2017., primjerice, pohodilo ga je čak 250 tisuća ljudi koji su samo te godine ostavili 114 milijuna dolara dobiti u blagajnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:23