JER NISTE ČULI SVE

NOVA SEZONA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE Od nastupa pijanističkih zvijezdi preko hommagea Abba-i do Ježeve kućice

 Marko Todorov / CROPIX
Uz poznata tri ciklusa najavljen je i jedan novi - Minimini ciklus namijenjen približavanju klasične glazbe djeci i mladima

Čak 22 koncerta čiste klasike, novi ciklus za najmlađe, djela Mozarta, Prokofjeva, Mendelssohna, Hačaturjana, izvedba Berliozova “Te Deuma” kao i niz vrhunskih svjetskih i domaćih glazbenika jaki su aduti nove, 249. sezone Zagrebačke filharmonije, koja je jučer predstavljena u Zagrebu.

Na konferenciji za medije, održanoj u Jazz & Cabaret club Kontesa, kratko su nastupili i članovi Kvarteta Zagrebačke filharmonije, Jelena Radan u pratnji gitarista Pedra Abreua te pijanist Filip Fak.

O onome što će muzičke sladokusce očekivati od jeseni govorili su ravnatelj Filharmonije Mirko Boch te šef dirigent David Danzmayr. Potonji će ravnati koncertom koji je zakazan 27. rujna i kojim će se otvoriti sezona. Uz tri standardna ciklusa - Crveni, Plavi i OFF, u idućoj se sezoni sprema prava poslastica za najmlađe. Riječ je o MINIMINI CIKLUSU, u sklopu kojeg će se održati premijera “Ježeve kućice” i “Božića kod zimogroznih”. Orkestar će izvoditi songove, a radnju će djeci tumačiti glumac. Cilj tog ciklusa je približiti klasičnu glazbu djeci i mladima, kako bi dobro upoznali i zavoljeli klasičnu glazbu.

- Ponosan sam na taj program. Djecu treba upoznati s glazbom i mislim da ne postoji vrijeme kad je prerano za to. Upoznao sam dvogodišnjaka koji je dolazio na programe tog tipa i jako je volio dolaziti s mamom. S druge strane, moj sin ima 11 godina i nije baš oduševljen klasičnom glazbom. No ja ga svejedno povremeno pozovem da dođe nešto poslušati, a on više ne pristaje tako nevoljko kao prije. Bitno je da djeci ta glazba bude opcionalna i da ih nitko ni na što ne prisiljava, no da im bude dostupna - pojasnio je Danzmayr, dosadašnji šef dirigent kojem istječe ugovor. Unatoč tome će dirigirati iduće sezone, a trenutno traju pregovori oko njegova statusa u Filharmoniji.

Najavljeni su i redoviti ciklusi, Crveni i Plavi, koji iduće sezone zajedno nude 22 koncerta. Tako pred zagrebačku publiku dovode pijanista Andrewa von Oyena, potom domaćeg pijanista Bruna Vlaheka, koji ostvaruje uspjehe diljem svijeta, violinisticu Karen Gomyo, dirigenta i violinista Massima Quarta, koji je specijalist za Paganinijeva djela. Valja još istaknuti i pijanista Simona Trpčeskog, koji će izvedbom Beethovenovog “5. koncerta za klavir” obilježiti 250. godišnjicu rođenja tog skladatelja, te nastup operne dive Dubravke Šeparović Mušović. U goste dolazi i dirigentica Alevtina Ioffe.

U Filharmoniji s ponosom ističu solističke koncerte koje će održati njihovi članovi orkestra: koncertni majstor Martin Draušnik, violončelist Smiljan Mrčela, oboist Zoltan Hornyanszky, flautist Dani Bošnjak i pijanist Filip Fak. U studenom orkestar čeka snimanje trećeg CD-a za izdavačku kuću Oehms classics. Nosač zvuka će snimati s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, svojim umjetničkim savjetnikom, kojeg se smatra jednim od najvećih dirigenata današnjice.

Čeka ih i turneja, u sklopu koje će gostovati u europskim glazbenim centrima. Pred njima su, naime, nastupi u Beču, Dresdenu, Münchenu, Zurichu i Frankfurtu, a pod ravnanjem dirigenta Kristjana Järvija, za kojeg mnogi ističu kako je riječ o jednom od najinovativnijih dirigenata današnjice. U Salzburgu će orkestar održati svečani koncert u novogodišnje jutro, što je posebno, ističu, jer već četvrti put sviraju takav koncert u Mozartovu gradu. Velika je to čast, pojašnjavaju.

- Na taj koncert odlazi se nakon Filharmonijskog bala, koji će se održati 30. prosinca i na kojem će nastupiti sopranistica Lana Kos, a dirigent će biti David Danzmayr - najavio je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, i dodao kako će krajem siječnja orkestar održati i koncert u Rimu. Na njemu će nastupiti s dobitnicima Nagrade “Mladi glazbenik godine” Zagrebačke filharmonije - pijanistom Ivanom Krpanom i dirigentom Vetonom Maravcijem.

Što se tiče OFF ciklusa, i ove godine on publici nudi drukčije koncerte. Tako će u listopadu u sklopu “The Best of Opereta & Musical” nastupiti pjevači kazališta Komedija, Sandra Bagarić i Đani Stipaničev, a dirigent će biti ravnatelj tog kazališta Krešimir Batinić. U studenom je u programu Salse Filharmonice planiran nastup kubanske zvijezde Olvida Ruiza Castellanosa i Ricarda Luquea, a orkestar će svirati pod ravnanjem dirigenta Daria Salvija. Prosinac donosi “Tribute to ABBA”, za koje ravnatelj Boch ističe kako će sigurno oduševiti sve ljubitelje tog benda, dok nova godina nosi koncerte “Jednostavno diva” Ute Lemper, “Lijepa, dok me ljubiš” Zorana Predina i “Voyage & Fado” Jelene Radan.

Crveni ciklus počinje koncertom 27. rujna, na kojem će se izvesti djela Palanovića, Mozarta i Prokofjeva. U listopadu će se moći slušati djela Mendelssohna, Chopina i Dvoraka, a u studenom i Prokofjeva i Hačaturjana. Još je jedan koncert planiran za listopad, a na njemu će se moći čuti djela Musorgskog, Čajkovskog, Wagnera i Straussa. Dirigentica je Alvetina Ioffe, a zvijezda koncerta je violinistica Karen Gomyo. Božićni koncert pod dirigentskog palicom Mirana Vaupotića i uz pomoć djevojačkog zbora Zvjezdice donosi djela Čajkovskog i Vivaldija. U veljači su u planu dva koncerta: na prvom će se moći čuti “7. simfonija u E-duru” Antona Brucknera, a na drugom su na programu djela Josipovića, Bartoka i Francka. U travnju će se svirati Bramsa i Wagnera, a svibnju Prokofjeva i Skrjabina te Rahmanjinova i Šostakoviča.

Plavi ciklus počinje 4. listopada i donosi djela Parta, Griega, Järvija, Gotovca i Čajkovskog. U studenom su u planu dva koncerta: na jednom će se moći slušati djela Prokofjeva i Hačaturjana, a na drugom Brahmsova. Siječanj donosi zvuke Berse, Schumanna i Stravinskog, veljača Paganinija i Rimski-Korsakova, a ožujak Borodina i Beethovena te kasnije i Liszta, Ligetija i Berlioza. U travnu su u planu dva koncerta: na prvom će se moći čuti Berliozov “Te Deum” i Saint-Saensova “3. simfonija u c-molu”, a na drugom “3. simfonija” Gustava Mahlera. U svibnju su u planu također dva koncerta: prvi donosi glazbu Prokofjeva i Skrjabina, a drugi Ravela, de Falla, Chabriera i Bizeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 13:54