HOZIER

Njegovu pjesmu vrte kao i ‘Odvest ću te na vjenčanje‘ Miše Kovača. No, poruka je posve drugačija...

Hozier, Castlefield Bowl

 Dominic Hanson/Avalon/Profimedia/Dominic Hanson/avalon/profimedia
Netom objavljeni album ‘Unreal Unearth‘ miješa stariju tradiciju irskog akustičnog folka s novijim američkim R&B obrascima

Hrvatske radijske postaje hit "Take Me Church" (2013) irskog folk-pop kantautora Hoziera možda vrte kao romantičnu pjesmu u stilu hita Miše Kovača "Odvest ću te na vjenčanje", no poruka te pjesme radikalno je drugačija. Naime, "Take me To Church" je oštra kritika uloge katoličke crkve u Irskoj s ubojitim stihovima poput "Odvedi me u crkvu/Poput psa ću obožavati tvoje laži u hramu/Priznat ću grijehe da možeš oštriti nož/", a i mi ovdje znamo koliko religija može biti otrovna i uzrokom zala, uključivši i ratne zločine, za koje će crkva lako dati oprost. Na eponimnom, multiplatinastom debiju iz 2014. godine Hozier se predstavio kao mogući nasljednik Vana Morrisona, sklon irskom folku koliko i američkom bluesu i soulu, a zbog popičnosti sjajno je prošao na top-listama. U međuvremenu ga je "pretrčao" Ed Sheeran, ali ostaje podatak da je s drugim albumom "Wasteland, Baby!" (2019) Hozier dospio na vrh američke top-liste najprodavanijih albuma, tek nešto manje dojmljivo stapajući folk, indie-rock i gospel.

Treći, netom objavljeni album "Unreal Unearth" na sličnom je tragu jer Hozier sada miješa stariju tradiciju irskog akustičnog folka s novijim američkim R&B obrascima, doduše ne uvijek savršeno. Kao da ostaje podijeljen između mitova keltske kulture i snova kakve su u Americi gajili irski useljenici premda je potkontekst Danteov "Pakao" u kojem mu, točnije u ukusnim sintesajzerima podloženoj pjesmi "Damage Gets Done" društvo pravi country kantautorica Brandi Carlile. Zbog "afrikaniziranih" pratećih vokala pa i koketiranja s afro-beatom dojam je da se Hozier ovaj put predstavlja i kao mogući nastavljač postupaka kakve je tijekom 80-ih uveo Peter Gabriel.

Okajanje grijeha, nada u bolje sutra unatoč svemu, iskrenost, humanost i dobrohotnost važne su odlike ovih pjesama u koje je relativno lako povjerovati zahvaljujući i emotivnom glasu Andrewa Byrnea-Hoziera. Moguće je i da moramo dospjeti u deveti krug pakla da bismo napokon postali bolji ljudi i ugledali svjetlo "zvijezda", poručio nam je Dante prije 700 godina, a toga se drži i Hozier. I tada su Europom harale pandemije i ratovi pa je nakon toga ipak stigla renesansa. Hoće li tako biti i ovaj put? Hozier vjeruje da hoće, ja baš i nisam siguran, a vjerojatno sam i prestar da to i dočekam, ali nada umire posljednja. No, što ako nas ponovo čeka holokaust, kao novi stari deveti krug pakla koji moramo ponovo proći prije negoli se dozovemo pameti i čovječnosti?

Unreal Unearth

Rubyworks Limited/Universal Music Croatia

žanr: folk/pop

ocjena: 3 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:51