JORIS VOORN U ZAGREBU

Nizozemski superstar u Laubi za Halloween: ‘Mrzio je house, a prve je gramofone kupio na buvljaku‘

Dia de los muertos party u Laubi

 Promo/

Kao klinac mrzio je house glazbu, a umjesto kuruze s radio top lista, kako ju je sam opisao, slušao je radije indie rock i obožavao gitare. Tek kad su se polovicom devedesetih na sceni etablirali titani elektronske glazbe poput Chemical Brothers, Underworlda i Leftfielda i Joris Voorn se zainteresirao za miksetu, počeo mahnito kupovati ploče i ubrzo se inficirao s tvrdim zvukom Derricka Maya, Jeffa Millsa i Kevina Saundersona.

image

Joris Voorn

Promo/

Rođen je u nizozemskom Tilburgu u glazbenoj obitelji. Otac Joop bio je kompozitor, majka Marijke učiteljica glazbenog, sestra Hadewijch operna pjevačica, a brat Jesse DJ.

Prvi je gig odradio 1996. i otad nije stao, sve do trenutka dok ga se na najvećim festivalima poput Tomorrowlanda nije počelo najavljivati kao najvažnijeg techno DJ-a iz Nizozemske. A to je u jakoj konkurenciji nizozemskih superstarova poput Armina van Buurena -uspjeh sam za sebe.

Voorn je ipak puno eklektičniji, a ako ga još niste ulovili uživo dovoljno je proći kroz neke od njegovih recentnijih setova na You Tube-u a da odmah primijetite širinu njegovog raspona. Voorn šara od trancea do housea, od acida do techna pa uranja u ambient i nazad. I pohvalno- često vrti ploče, a selekcija mu je gotovo pa besprijekorna.

S obzirom na to da je na pločama i počeo, skupiti dovoljno sjajnih stvari za nastup uživo bio je prava lutrija, kako je objasnio u jednom od intervjua.

image

Dia de los muertos u Laubi

Promo/

- Morao si u pravom trenutku biti u pravoj prodavaonici ploča kako bi ugrabio baš ono što si htio slušati i vrtjeti u klubu, i nikad nisi znao hoćeš li uspjeti, rekao je.

Prvi je nastup doduše odradio s dva spojena CD playera. Nije tu bilo puno miksanja, jednostavno je puštao pjesmu za pjesmom, a kad se konačno dočepao dovoljne količine ploča, miksao ih je na dva gramofona koje je kupio na buvljaku.

Prvi veći uspjeh zabilježio je tek nakon što je izdao svoj prvi singl "Muted Trax Part One" 2002. godine, a njega su otad u svojim setovima redovito vrtjeli velikani poput Derricka Maya i Laurenta Garniera.

Već je sljedeće godine izabran za talenta godine na Dutch DJ Awardsu, a 2005. osnovao je svoj "Green Record Label".

Do kraja desetljeća već je bio zvijezda, neki od njegovih singlova bili su ljetni hitovi na Ibizi, a 2009. izbacio slavni set "Balance 014" u koji je u 70 minuta ugurao stotinjak pjesama.

Izdao je ukupno četiri albuma, a svi su redom bili hvaljeni od kritike: Future History (2004), From A Deep Place (2007), Nobody Knows (2014) i Four (2019).

Nobody Knows je čak i američki Billboard proglasio elektroničkim albumom godine, a slavu je osigurao nastupima u najvažnijim klubovima na Ibizi-od Ushuaia do Spacea. Nastupao je već i u Hrvatskoj, a sada 31. listopada u ponedjeljak dolazi u Laubu na BSH-ov Dia de los muertos.

Riječ je o četvrtom izdanju dosad uvijek rasprodanog partija, a organizatori kažu da na posebnom Halloween uređenju kluba rade već tjednima. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu www.entrio.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:55