TULUM DO JUTRA

"Nikad dosta Kevin Yosta": Potpisnik 70 vinila u srijedu je zvijezda partija u Aurori

DJ Kevin Yost
 Kevin Yost press
Lokalna publika pamti epske nastupe ovog Amerikanca koji radi "all original" setove

"Nikad dosta Kevin Yosta" parola je pod kojom se održava sutrašnji party u primoštenskom klubu Aurora.

Ovom Amerikancu, koji je miljenik lokalne publike, za pultom se pridružuju Beepolar, Lawrence Klein i Stipe Jazzy Širinić.

Ususret partiju, koji se odvija do ranih jutarnjih sati, razgovarali smo s Yostom, deep house genijem, po "zvanju" pasioniranim perkusionistom te potpisnikom čak 70 vinila.

image
Kevin Yost najava
RatCat press

Jedna od većih zanimljivosti vezanih uz njegovu glazbu je svakako činjenica da on u svojim setovima ne pušta tuđe pjesme, nego se radi o "all original" sistemu – sve što ćete čuti, skladao je sam. Ovaj čovjek, koji sklada i filmsku glazbu, ima oko 1500 skomponiranih, ali neobjavljenih pjesama. Neki bi rekli da se radi o hiperprodukciji... Koji je njegov pogled na to?

- Sve me inspirira. S obzirom na sistem po kojem slažem svoje setove, jako mi je važno da za svaki nastup imam nove pjesme. Radim glazbu dok sam na turnejama, volim stvarati na cesti. Skladanje dok putujem je ono što najčešće radim, a mjesta na koja odlazim mi daju motivaciju. Jako mi je stalo do toga da ljudima koji me dolaze slušati uvijek ponudim nešto novo i posebno – govori Yost.

On je, u jednu ruku, borac protiv industrijalizacije glazbe. Protiv megalomanije, pretjerivanja, generičnosti.

- Da, izbjegavam takve stvari na način da uopće ne pratim što se događa u tome svijetu nego idem po svom. Iznimno se trudim ostati fokusiran na stvari kojima sam posvećen, umjesto da pratim trendove koji su u tome momentu popularni. Puno se toga promijenilo... Muzika je postala sekundarna stvar, prešli su ju ego i status. Nedostaje mi sviranje u mraku u kojem nitko ne mari što je DJ obukao, nego je ljudima važno samo ono što čuju. DJ-e treba slušati, a ne gledati – kaže.

On se, inače, prije nekoliko godina preselio iz Pennsylvanije u Grčku. Paše mu, govori, mediteranski način života.

- Doma nisam imao stvari za raditi pa sam samo stvarao glazbu. Nisam imao neki poseban osobni život. U Grčkoj svakodnevno mogu vidjeti, raditi i iskusiti razne stvari. Moj pristup životu je isti, no moje su se inspiracije značajno promijenile jer se oko mene događa hrpa stvari – kaže Yost.

Razgovaramo i o tome kako je podnio koronaizolaciju. Govori da mu je nakon 25 godina na turnejama čak i dobro došla.

image
DJ Kevin Yost
press Kevin Yost

- Mogao sam se bolje fokusirati na rad na filmskoj glazbi i drugim projektima za koje inače nisam imao vremena. Mislim da je i glazbena scena kao takva trebala pauzu. Imam osjećaj da su ljudi bili postali razmaženi od toliko glazbe i previše društvenih mreža. Većina partija vrtila se oko selfieja, a ne oko glazbe. Naravno da je cijela situacija bila tragična za brojne pripadnike industije, no imam osjećaj da će povratak biti bombastičan – smatra.

Inače, u kolektivnu memoriju je neizbrisivo upisan Yostov nastup na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku nakon GusGusa 2017. godine. Govori se da je to bila jedna od najjačih zabava na tome području posljednjih godina.

- I sam se itekako sjećam te večeri. Konekcija s publikom je bila nevjerojatna. Tako da sam bio oduševljen kad su me pitali da se vratim u Dalmaciju. Ajmo ponoviti tu večer! - uzbuđen je pa ponovno dodaje: - Teško je i objasniti taj osjećaj kad si sa svima toliko povezan. Doista jedva čekam ovaj nastup – kaže Yost, koji na pitanje čime je okupiran u posljednje vrijeme govori da je upravo završio glazbu za jedan grčki film, da producira i klasičnu glazbu te da pokušava ne izgoriti dok na plaži šeta svoje pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:52