GREEN DAY

Nešto sirovije snimke prava su poslastica za poklonike najpopularnijeg punk benda ikad

Green Day

 Jamie Mccarthy/Getty Images/Profimedia
U kratkim i brzim pjesmama pomirili su najbolje odlike The Clasha, The Beatlesa, Ramonesa, Sex Pistolsa...

U mamurno i turobno novogodišnje jutro ništa bolje od dobrih starih punk favorita poput The Jama, The Clasha, The Damneda, Sex Pistolsa… Upravo sam sa spomenutima započeo ovu godinu, da se malo razbacam po sobi, rastresem od briga iz prošle i zaboravim na ono što nas čeka u ovoj godini. Nepunih tjedan poslije vidim da su Green Day objavili kolekciju live snimaka, realiziranih za BBC Sessions 1994., 1996. i 1998. godine, a onda i 2021. godine u režiji radijskog voditelja i urednika Steva Lamacqa, koji time nastavlja tradiciju pokojnog Johna Peela.

Sredinom 90-ih Green Day već su bili jako popularni, zahvaljujući albumu "Dookie", a u međuvremenu, zahvaljujući albumu "American Idiot" postali i stadionska punk-rock atrakcija, pa ih tako možete uhvatiti uživo 19. lipnja na bečkom stadionu "Ernst Happel", a 15. lipnja na milanskom, doduše ne stadionu nego hipodromu San Siro. Što se, pak, BBC Sessions snimaka tiče, iz studija Maida Vale, i ova kolekcija potvrđuje, ne samo energičnost i eksplozivnost te vještinu stapanja buke i melodije Green Daya, nego i talent Billieja Joea Armstronga da u kratkim i brzim pjesmama pomiri najbolje odlike The Clasha, The Beatlesa, The Who, Ramonesa, Sex Pistolsa, The Jama, The Undertonesa, Buzzcocksa, Bad Religiona i Stiff Little Fingersa. I punk i pop.

Upravo zbog toga Green Day i jesu postali najpopularniji punk bend svih vremena, ali i jedan od najboljih, a što su kritičari prerijetko voljni priznati. Ne i potpisnik ovih redaka, koji ih kao bend cijeni već tridesetak godina, a dragi su mu i kao ljudi s kojima se u dva navrata ugodno družio prije njihovih koncerata u ljubljanskoj hali Tivoli tijekom druge polovine 90-ih. U odnosu na njihove regularne albume, sirovije BBC snimke i inzistiranje da ne sviraju samo hitove, prava su poslastica za poklonike Green Daya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38