THE GENTLEMAN

Nemam bend, već radim s većim brojem muzičara. Svakom novom pjesmom vi ste u mojem svijetu

The Gentleman

 Ivan Posavec
‘Svakom novom pjesmom vi ste u nekom mojem novom svijetu‘, objašnjava taj glazbenik koji dolazi iz Koprivnice

Krajem prošle godine The Gentleman je izdao svoj drugi album, pod nazivom "Hide&Seek". Na albumu je tek nešto više od pola sata glazbe, i kao da u osam pjesama čujete nekoliko autora i pjevača. I Cohena i Sinatru i Toma Waitsa i Kurta Weilla

"Svakodnevno slušam veliku količinu glazbe i upijam. Svakako da su Tom Waits i Leonard Cohen jedni od mojih dražih umjetnika, od kojih sam mnogo naučio", odgovara na moju napomenu Marko Lucijan Hraščanac, svestrani glazbenik koji se krije iza aliasa The Gentleman. Otkud to ime? Treba još naglasiti da Hraščanac pjeva na - engleskom.

"Kao mnoga imena, do The Gentlemana došlo se spontano, na prijateljskoj kavi, te je ispalo da savršeno pristaje uz moje pjesme i moj sentiment. Stvaram pjesme na engleskom zato što sam cijeli život slušao isključivo glazbu na engleskom jeziku. To mi dolazi prirodno. Glazba koju stvaram nekako traži ritmiku engleskog jezika. No, nisam isključiv. Hrvatski jezik u kantautorstvu veliki mi je izazov te sam siguran da ću ga se jednog dana primiti", objašnjava autor albuma koji se našao gotovo na svim listama najboljih domaćih izdanja prošle godine.

"Hide&Seek" nedavno je trebao biti koncertno predstavljen u zagrebačkoj Tvornici, no zbog divljanja pandemije koncert je ipak premješten za proljeće. "Nažalost, morali smo odgoditi koncert. Novi datum je 21. travnja. Koncert će zaista biti poseban doživljaj. Nije često da na jednom mjestu imate priliku čuti pop soul band, gipsy band i jazz band. Ja nemam standardni bend, već veću količinu muzičara s kojima volim raditi, te se oni izmjenjuju na sceni.

Svakom novom pjesmom vi ste u nekom mojem novom svijetu", objašnjava taj glazbenik koji dolazi iz Koprivnice, no živi u Zagrebu, gdje radi kao profesor saksofona i voditelj puhačkog orkestra u glazbenoj školi "Elly Bašić". Također, piše glazbu za kazalište, radio i film, a član je Mimika orkestra, projekta Maka Murtića, mladog glazbenika, kojeg smo također portretirali u Kvadraturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:10